"Mindenki úgy mozdult, ahogy kellett" a líbiai mentőakciónál

Vágólapra másolva!
A Terrorelhárítási Központ főigazgatójának értékelése szerint "mindenki úgy mozdult, ahogy kellett" a líbiai menekítőakcióban. Huszonnégy magyar állampolgárt hoztak haza vasárnap este.
Vágólapra másolva!

Vasárnap este landolt Ferihegyen a Líbiában rekedt magyarokat szállító repülőgép. A fedélzeten kilencvenhat utas jött, köztük 24 magyar, a többiek más uniós országok állampolgárai voltak. Hajdú János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója a menekítőakciót értékelve úgy fogalmazott, hogy "mindenki úgy mozdult, ahogy kellett".

A dandártábornok hétfő délelőtti budapesti sajtótájékoztatóján elmondta azt is, hogy péntek délben rendelte magához Pintér Sándor belügyminiszter és adott utasítást a Líbiában rekedtek hazahozatalára. A Terrorelhárítási Központ hat órán belül felkészült az indulásra, de csak vasárnap tudtak elutazni. A szombati nap adminisztrációs feladatokkal telt, átrepülési, berepülési és egyéb más speciális engedélyeket kellett a Külügyminisztériumnak kérnie ahhoz, hogy a TEK különítménye beutazhasson Tripoliba - mondta Hajdu János.

A Terrorelhárítási Központ vezetője arról is beszélt, hogy a tripoli repülőtéren érezhető volt a polgárháborús helyzet, csak olyan gépek voltak ott, amelyek külföldieket menekítettek ki az országból. Elmondása szerint nagy volt a káosz a reptéren. Hajdú János szerint volt ugyan biztonsági ellenőrzés a repülőtéren, de ezt a magyar terrorelhárító egység nem fogadta el, és ezért a repülőgépnél ők külön ellenőrizték az utasokat. Hóvirág nevű drogkereső kutyájukkal pedig több száz csomagot vizsgáltattak meg.

Hajdu János elmesélte azt is, hogy már felszálláshoz készülődött a gép, amikor kiderült, hogy a terminálon van még egy magyar és két brit állampolgár, de nekik nem volt érvényes útlevelük, csak fénymásolt dokumentumok, ezzel viszont a líbiai hatóságok nem engedték ki őket az országból, ezért nélkülük indult el a gép.

Ha szeretne többet tudni az arab forrongások által érintett országokról, klikkljen a térképre! Az egyes országokra kattintva megtudhatja, hogy mit érdemes tudni róluk dióhéjban, mi történt ott eddig és az miért fontos, mitől lehet érdekes a továbbiakban.

http://www.origo.hu/s/teszt/tibikem/middle_east.html