Magyar Nemzet: Naponta ezer új végrehajtás indul

Vágólapra másolva!
Kifizetetlen számlák miatt nap mint nap több mint ezer ember ellen kezdeményeztek végrehajtást főként a közmű- és a telefoncégek az idén - írja a Magyar Nemzet. Néhány ezer forintos és százezres tartozás is van.
Vágólapra másolva!

Az év első ötvenkét napján 81 ezer fizetési meghagyás kiállítását kérték a közjegyzőktől. A beadványok csaknem kétharmada víz-, gáz- és áramszámla-tartozáshoz kapcsolódik - mondta a Magyar Nemzetnek Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke.

A közjegyzők vezetője szerint sok embernél már az első lépésnek nevezhető fizetési meghagyás is elegendő, az adós ugyanis rögtön fizet. Néhányan ugyanis egyszerűen elfelejtik a kisebb tartozásaikat, elveszítik például a csekket, ezért késnek.

A bírósági végrehajtók kamarájának vezetője, Krejniker Miklós azt mondta a lapnak, hogy tavaly nagyjából 350 ezer ügyben jártak el, az esetek hatvan százalékában közműcég vagy telefontársaság követelését hajtották be. Az elnök elmondta azt is, hogy minden ötödik adós tartozáshalmozó. Az érintettektől több közüzemi szolgáltató is pénzt követel, emellett bankhitelük is van, amelyet csak akadozva vagy sehogy sem képesek törleszteni.