További bankadóval, kedvezmények nyirbálásával állt elő a kormány

Matolcsy György ismerteti a kormány strukturális reformjait az Aranytíz Művelődési Központban.
Vágólapra másolva!
"Kíméletlen" reformokat ígért a következő másfél-két évre Matolcsy György gazdasági miniszter azon a hatalmas érdeklődés által övezett tájékoztatón, amelyet a kormány átalakítási terveiről tartottak kedd délelőtt. A reformtervekről kevés részleteket árultak el, de azt megerősítették, hogy megszűnnek nyugdíjkedvezmények, felülvizsgálják a rokkantnyugdíjazás rendszerét, és bevezetik az elektronikus útnyilvántartási díjat. Matolcsy közölte azt is, hogy meghosszabbítják a bankadót, és a tervekkel ellentétben nem csökkentik az általános társasági adót.
Vágólapra másolva!

Többszöri halasztás után kedden délelőtt állt elő a kormány annak a reformcsomagnak a bejelentésével, amelyet már hónapokkal korábban beharangoztak. Az elképzeléseket Navracsics Tibor kormányfő-helyettes és Matolcsy György gazdasági miniszter ismertette az Aranytíz nevű művelődési központban. Jelen volt a közönség soraiban Orbán Viktor kormányfő is, de nem szólalt fel. A két miniszter előadásszerűen mondta el beszédét (nem volt lehetőség újságírói kérdésekre sem), és nem a várható intézkedések sorolásával, hanem az ország nehéz helyzetének okainak magyarázása és a hosszabb távú tervek felvázolása töltötte ki az idő nagy részét.

Matolcsy az államadósság jelentős csökkentését nevezte a legfőbb célnak, amelyet szerinte részben a felelős költségvetési politikával lehet elérni. Bejelentette, hogy a tervezett intézkedések 2012-ben 550 milliárd forinttal javítják az államháztartás egyenlegét, 2013-ban és 2014-ben pedig 900 milliárddal. A Matolcsy minisztériumának honlapjára feltöltött kísérőanyagban szerepel az is, hogy az egyes területeken mekkora összegű spórolásokat fognak végrehajtani, de a konkrét intézkedéseket már nem fejtette ki.

2012-ben az egyenleg javulásának négyötöde a kiadások csökkenéséből származik majd - mondta Matolcsy -, 2013-ban pedig háromnegyed strukturális reformokból, és csak egynegyede a bevételek növeléséből. Az államadósságot csökkenti majd a miniszter szerint az elektronikus útdíj bevezetése is, amelyet már előkészített a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Matolcsy szerint lett volna rá lehetőség, hogy csak két évig tartsák fenn a bankadót, de nem sikerült megállapodni a bankokkal, így három évig vetik ki a különadót a pénzintézetekre. Ez változás a korábbi tervekhez képest.

Matolcsy közölte azt is, hogy a takarékosság érdekében elállnak egy korábbi tervezett társaságiadó-könnyítéstől is. A 10 százalékos, kedvezményes társasági adó ugyan marad (jelenleg az 500 millió forintnál kisebb nyereség után adóznak így a cégek), de a gazdasági miniszter szerint a ciklus végéig nem csökkentik a 19 százalékos, általános kulcsot. Az eredeti elképzelések szerint 2013-től 10 százalék lett volna az általános kulcs, vagyis minden cégnek ezzel kellett volna adóznia.

Rokkantak, nyugdíjasok

Navracsics felsorolt több olyan - részleteiben már kiszivárgott - tervet is, amelyekkel csökkenteni akarják az állam kiadásait. "Április 1-től megkezdjük a konzultációkat egy új gyógyszer-finanszírozási rendszerről" - jelentette be Navracsics, aki szerint júliusban életbe is léphet az új rendszer. Részleteket nem közölt erről, de várhatóan része lesz az, hogy felülvizsgálják a mostani gyógyszerár-támogatási rendszert.

A miniszter bejelentette azt is, hogy még az idén új közbeszerzési törvényt fogadnak el, és új közmunkarendszert hoznak létre. A tervek szerint új rokkanttá nyilvánítási rendszert vezet be, és felülvizsgálják a korábbi rokkanttá nyilvánításokat. Év végéig Navracsics szerint megalkotják azokat az új szabályokat, amelyek az új nyugdíjrendszer létrehozása érdekében, hogy mindenki a nyugdíjkorhátár eléréséig dolgozzon. Utóbbi azt jelenti, hogy megszüntetnek egy sor kedvezményt, amely jelenleg többek között rendőröknek áll rendelkezésre. Navracsics bejelentésének része volt az is, hogy a kormány kidolgozza a lakossági rezsiköltségek befagyasztásának lehetőségét.

A tájékoztató gazdasági jellegű részét Matolcsy György gazdasági miniszter tartotta, aki úgy fogalmazott: "Rendkívüli helyzet örökölt Magyarország új kormánya kilenc hónappal ezelőtt". Szerinte egy szó sem volt igaz abból, amit akkor mondtak, hogy rendben van az államháztartás. A miniszter szerint a költségvetést "nem ortodox" intézkedésekkel, rendkívüli bevételnövelésekkel és zárolásokkal sikerült rendezni. "Egy olyan választási dilemma előtt álltunk, hogyan tovább" - mondta Matolcsy, aki szerint a kormány három választási lehetőség előtt állt.

Matolcsy adósságcsökkentést ígér

Az első elképzelés az volt, hogy megnövelik a hiányt, de ezt elvetették, mert "kockázatos, kalandor" lépésnek ítélték. A második lehetőség Matolcsy szerint az volt, hogy 4-5 év alatt felélik a magán-nyugdíjpénztári vagyiont a hiány finanszírozásra, de azt is elvetették, mert "jövőfelélő" lépés lette volna. "Hosszú-hosszú elemző munka után" a miniszter szerint megtalálták a probléma gyökerét, az államadósságot, és ez ellen hirdettek küzdelmet. A politikai döntés Matolcsy szerint megszületett: a GDP-hez viszonyított adósságot 2014 végére 65-70 százalék közé csökkentik a jelenlegi, 80 százalék fölötti szintről.

"Ha hagynánk, hogy a folyamatok tovább menjenek, az államadósság 90 százalék fölé menne néhány éven belül" - mondta Matolcsy, aki szerint ennek elkerülése érdekében hét területen hajtanak végre strukturális reformokat. Ehhez azonban a miniszter szerint idő kell, mert nem lehet egyik pillanatról a másikra megszüntetni a pazarlást. Matolcsy szerint másfél-két év "kíméletlen" reformprogramot kell végrehajtani, amihez jelentős összefogásra lesz szükség.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Orbán csendben hallgatta a bejelentett terveket - további képekért kattintson!

Az adósságcsökkentés első lépésére Matolcsy szerint fel kell használni a magán-nyugdírpénztári vagyon egy részét, nagyjából 63 százalékát. "Nagyon szép első eredmény lesz, le tudunk jönni 80 százalék alá" - mondta a miniszert, de szerinte ez sem elég, második lépésként szigorú államháztartási gazdálkodást kell vállalni. "Súlyos, de nagyon ígéretes döntés ez" - mondta Matolcsy, aki szerint ez teszi lehetővé, hogy folyamatosan csökkentsük az adósságát.

Távlati célként Matolcsy még további adósságcsökkentést, a GDP-hez viszonyított 55-60 százalékos szint elérését tűzte ki, ehhez szerinte szükség lesz arra is, hogy az új alkotmányban legyenek hiány- és adósságkorlátozó rendelkezések. A reformprogram hatására a miniszter szerint nőni fog a gazdasági növekedés, ami 4-6 százalék között lesz.

Csatlakozni a "mag-Európához"

Navracsics a kormány reformterveit azzal vezette fel, hogy bírálta a korábbi, szocialista kormányokat, mert azok szerinte lassuló növekedésbe, majd stagnálásba vitték az országot, rekordszintre növelve az államadósságot. Navracsics szerint a jelenlegi kormány tud más, nyitott végű utat a megszorítások helyett, ez pedig a szerkezeti átalakítások politikája, amit Széll Kálmán-tervnek neveztek el.

Navracsics arról beszélt, hogy olyan reformokat kell megvalósítani, amelyekkel ki lehet törni a "megszorítások ördögi köréből". Az első és legfontosabb feladatnak Navracsics az államadósság csökkentését nevezte, mert az "béklyó a gazdaságon". Második lépésként szerinte olyan rendszert kell kialakítani, amely megakadályozza az adósság újratermelődését. Harmadszor pedig szerinte meg kell teremteni a tartós növekedés feltételeit, hogy Magyarország csatlakozhasson a "mag-Európához", illetve megvalósíthassa társadalompolitikai céljait.