Őrizetbe vették a járókelők közé hajtó autóst

Soroksári út, Vágóhíd, baleset
Vágólapra másolva!
Őrizetbe vették azt a fiatal autóst, aki hétfő délután járókelők közé hajtott a pesti Soroksári úton. A férfi elismerte felelősségét, ellene kettőnél több ember halálát eredményező közúti baleset gondatlan okozása miatt indult eljárás. A rendőrség kezdeményezte előzetes letartóztatását.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vették azt a 25 éves sofőrt, aki hétfő délután a villamosmegállóban várakozó emberek közé hajtott - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság kedd reggel. Az ütközésben hárman meghaltak, egy ember továbbra is életveszélyes, másik pedig kettő súlyos állapotban van.

A férfi ellen kettőnél több ember halálát eredményező közúti baleset gondatlan okozásának gyanúja miatt indult eljárás, a rendőrség kezdeményezte előzetes letartóztatását. A férfi állítása szerint elaludt, a kihallgatásakor elismerte felelősségét.

A karambol a IX. kerületi Soroksári úton történt, a fiatal férfi furgonjával felrohant a 24-es villamos végállomásánál lévő buszmegállóba, a járókelők közé. A helyszínről négy életveszélyes és két súlyosan sérült felnőttet vittek kórházba: két nőt és két férfit koponya-, mellkas- és végtagsérülésekkel, két súlyos sérültet pedig végtagsérülésekkel. Az életveszélyes sérültek közül hárman végül meghaltak.

A sérülteket három fővárosi kórházba szállították. Az Állami Egészségügyi Központ traumatológiai osztályát vezető főorvos, Zsiros Lajos kedden az [origo]-nak azt mondta: a hozzájuk beszállított sérült többszörös sérüléseket szenvedett, a fején, mellkasán, és mindkét lábán. "Az állapotának stabilizálása után elvégeztük rajta a korrekciós műtetétek, jelenleg az intenzív osztályon fekszik" - mondta a főorvos. Hozzátette, a beteg állapota jó, stabil, nem kell lélegeztetni sem.

A Merényi Kórház megtagadta a tájékoztatást a beteg jogaira hivatkozva, a baleseti intézetben pedig nem sikerült még elérni az illetékes vezetőt.

A balesetről itt olvashat további részleteket.

Az [origo] ebben a cikkben részletesen foglalkozott azzal, hogy a halálos közúti balesetek gondatlan okozása vádpontban - ide tartozik a gyalogosok elgázolása is - milyen gyakorlatot követnek az ítélkező bírók.

Mit mond a törvény a közúti balesetekről?
A Büntető törvénykönyv 187. paragrafusa szerint "aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével másnak vagy másoknak gondatlanságból súlyos testi sértést okoz, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget okoz; egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált okoz; két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.
A szabályok szerint tehát a "halálos közúti baleset gondatlan okozása" vádpontban a bíróknak legalább egy év, legfeljebb öt év börtönt kell kiszabniuk. Ha két év börtönnél nem hosszabb a büntetés, akkor ezt enyhíteni lehet azzal is, hogy a szabadságvesztést felfüggesztik. Különlegesen indokolt esetben a bírók egyévesnél enyhébb szabadságvesztést is kiszabhatnak a vádlottakra.