Megszorításnak tartják Orbán reformterveit az ellenzéki pártok

Vágólapra másolva!
Az LMP és a Jobbik is megszorító csomagnak tartja a kormány által kedden bejelentett strukturális intézkedéseket. Az LMP szerint kiderült, hogy a Fidesz ködösít és hiteget. A Jobbik viszont a középosztályt és a már lecsúszott társadalmi csoportokat félti, mert a párt szerint az előző nyolc év megszorító csomagjait követi ez az újabb elvonás. Az MSZP azt mondta, partnerek lennének a valós strukturális reformok végrehajtásában, de hiányolják a konkrétumokat a keddi bejelentésből.
Vágólapra másolva!

Most is csak egy "bulvár közgazdasági előadást" lehetett hallani, konkrétumok nélkül - mondta Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a nemzetgazdasági miniszter és a közigazgatási tárcavezető Széll Kálmán-tervről szóló bejelentéseit követően (a tervről részletesen itt olvashat). A szocialista párt elnöke ugyanakkor pozitívan értékelte a strukturális reform és a költségvetési hiány lefaragásának igényét a kormányzat részéről, bár, mint mondta, az előző szocialista kormányok is ezt az utat választották.

Mesterházy hozzátette: ha a mostani kormányzat ilyen irányba haladna tovább, az egészen biztosan jót tenne az országnak. A gond szerinte az, hogy nem derült ki a bejelentésekből: a kormányzat konkrétan mit szándékozik tenni. A pártelnök egészen biztos abban, hogy a "most még ki nem bontott Orbán-csomag" megszorító és adóemelési csomag lesz. "Hiszen a hét említett terület közül legalább hat az emberek zsebét fogják érinteni és az adóemelések is nehezíteni fogják az emberek sorsát" - jegyezte meg. Mint mondta, a szocialisták partnerek lennének abban, hogy valós strukturális reformokat hajtsanak végre, de ehhez látni kellene a konkrét terveket.

LMP: Strukturális reformként eladott megszorítás

Az LMP szerint Matolcsy György keddi bejelentése "ködösítés és hitegetés" volt, de nem egy reformcsomagot takart. A Széll Kálmán-terv keddi ismertetése reagálva Scheiring Gábor LMP-s képviselő azt mondta: Orbán Viktor kormányfő "nem mert" beszélni saját csomagjáról, és Matolcsy Györgyre hagyta ezt a "szemmel láthatóan hálátlan" szerepet, hiszen strukturáls reformok helyett megszorításokat hirdetett meg a kormány.

Mint mondta, ködösítés és hitegetés volt az is, hogy átmeneti lesz a bankadó, hiszen kiderült, hogy meghosszabbítják az időtartamát. Korábban azt mondták, hogy egyéni számlák lesznek a nyugdíjrendszerben, most viszont napvilágot látott, hogy körülbelül ezermilliárd forintot folyó kiadási célokra "tapsolnak el", az "einstandolt" háromezer milliárd forintnyi nyugdíj-megtakarításból - tette hozzá.

Scheiring szerint a kormány a munkaerő-piaci szektorban, a nyugdíjkasszánál, az egészségügyben, a közösségi közlekedésben és várhatóan a felsőoktatásban is megszorításokra készül. Az LMP gazdaságpolitikai kabinetjének vezetője úgy fogalmazott: a kormány hiába próbálja ezeket a lépéseket strukturális reformként "eladni", az emberek értik ezt a nyelvet, és tudják, hogy ezek egyszerűen megszorítások. Eközben a kormány az államigazgatásban leépítésekre készül, gyakorlatilag felszámolja a közmunkaprogramot és a rokkantnyugdíjasokat "visszalöki a munkaerőpiacra", ezért drasztikusan nőni fog a munkanélküliség - tette hozzá.

A Jobbik is megszorításról beszél

A Jobbik szintén kíméletlen megszorító csomagnak nevezte a kormány kedden bejelentett intézkedéseit. Vona Gábor pártelnök szerint a terv "széllelbélelt" kísérlet a magyar gazdaság megmentésére, de valójában csak egy a betegeket, nyugdíjasokat és munkanélkülieket sanyargató megszorító csomag. Mint mondta, a Széll Kálmán-terv megvalósulása esetén valóban csökkenteni fogja az államadósságot, de csak ideiglenesen, és az újratermelődését sem fogja megakadályozni, a "megszorításokkal elérendő tartós növekedés pedig csak délibáb".

Vona szerint a bejelentett intézkedések fő áldozatai a lecsúszás előtt álló középosztály tagjai és a már lecsúszott csoportok lesznek. Az Orbán-kormány ráadásul az előző nyolc év kormányainak megszorító csomagjaira teszi rá a saját intézkedéseit, és ezzel olyan áldozatot vár el a magyar társadalomtól, amelynek teljesítésére az "már régen nem képes" - jegyezte meg. Az ellenzéki pártelnök szerint a Széll Kálmán-tervnek "IMF-diktátum szaga van," és a kormány ezzel feladja a meghirdetett gazdasági szabadságharcot.