Elkészült az otthon szülést szabályozó rendelet

Nagy Anna kormányszóvívő a Regeneráció 
Kormányzati Karrier Expo
sajtótájékoztatóján
Vágólapra másolva!
Elkészült az otthon szülést szabályozó kormányrendelet, így tavasztól legálisan úgy dönthetnek a családok, hogy az intézményen kívüli szülést választják. A társadalombiztosítás nem támogatja az otthon szülést, amelynek részletes feltételeit rögzíti az áprilisban hatályba lépő rendelet.
Vágólapra másolva!

Rendeletet alkotott a kormány az otthon szülés szabályairól - közölte a kormányszóvivő a kabinet szerdai ülése után. Nagy Anna úgy fogalmazott, hogy a jogszabály mindaddig megengedi a szülés helyszínével kapcsolatos választást a várandós kismamáknak, amíg az nem veszélyezteti a gyermek életét. A kormányrendelet április 1-jén lép hatályba, és a május 1-je utáni szülésekre fog vonatkozni.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, az elkészült szabályozás meghatározza, hogy a szülés levezetőjének működési engedéllyel kell rendelkeznie, amelyet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) ad majd ki. Rögzítik azt is, hogy azoknak, akik részt vesznek a szülészeti ellátásokban, milyen képzettséggel kell rendelkezniük, mi a feladatuk, a felelősségük, milyen hatáskörük és milyen dokumentációs kötelezettségük van.

Ha a kismama úgy dönt, nem szeretne kórházban szülni, akkor a terhessége 36. hétéig meg kell választania, hogy milyen egészségügyi szolgáltatónál és milyen felelős személlyel fog szülni. Az említett felelős személynek vagy munkaviszonyban, vagy szerződéses viszonyban kell állnia egy egészségügyi szolgáltatóval; vagy szülész-nőgyógyász szakorvosnak kell lennie; vagy pedig felsőfokú képzettségű szülésznőnek, de kell lennie legalább kétéves szülőszobai gyakorlatának, és szükséges, hogy korábban legalább ötven szülésnél igazoltan közreműködjön.

A rendelet alapján a kismamának nyilatkoznia kell arról is, hogy tudomásul veszi: ha a szülést levezető felelős személy vagy a gyermekgyógyász úgy dönt, hogy őt vagy a babát kórházba kell szállítani, akkor ezt elfogadja. Ebben az esetben a magzat egészséges élethez való joga megelőzi az édesanya önrendelkezési jogát - mondta a kormányszóvivő.

A jogszabály részletezi a szükséges tárgyi és higiénés feltételeket is. Az otthon szülést nem támogatja a társadalombiztosítás, de ha közben kórházba kell szállítani az édesanyát vagy az újszülöttet, azt igen. Otthon szülés esetén egy kórháznak legfeljebb húsz percen belül elérhetőnek kell lennie.

Nagy Anna emlékeztetett arra, hogy eddig semmilyen egyértelmű szabályozás nem volt az otthon szülésre. Az édesanyának alkotmányos joga eldönteni, hogy hol szeretné világra hozni a gyermekét, ha ezzel nem veszélyezteti a gyermeke vagy önmaga életét; a kormány ezt tiszteletben kívánja tartani, így az állam kivonul onnan, ahol úgy érzi, hogy "nincs keresnivalója" - mondta. A rendeletalkotást megelőző társadalmi egyeztetésben részt vett például a Magyar Védőnők Egyesülete, a Születésház Egyesület, az Alternal Alapítvány, a kórházszövetség, a mentőszolgálat, a szülészeti és nőgyógyászati kollégium, valamint a Társaság a Szabadságjogokért.