Hende szerint Magyarország hazudott a NATO-nak a haderőfejlesztésről

Vágólapra másolva!
Hende Csaba honvédelmi miniszter szerint "elég nagy szégyen volt", de közölte a NATO-val, hogy Magyarország haderőfejlesztési tervéből semmi nem valósult meg az elmúlt négy évben - a honvédelmi tárca vezetője erről a Duna Televízió szerda reggeli műsorában beszélt.
Vágólapra másolva!

Semmilyen fejlesztés nem történt tavalyig a 2006-ban elfogadott, tíz évre szóló haderőfejlesztési terv keretében, ezért tavaly be kellett jelentenie a NATO-ban, hogy Magyarország addig hazudott - nyilatkozta Hende Csaba honvédelmi miniszter a Duna Televízió szerda reggeli műsorában, hozzátéve, hogy ez "elég nagy szégyen volt".

Hende szerint most újrakezdték a tervezést, és elkészítették azt a fegyveres védelmi tervet, amely az alapja a haderőfejlesztési elgondolásnak is. "Még idén pontosan le tudjuk tenni az asztalra, hogy mire van szükségünk, milyen beszerzésekre és fejlesztésekre" - mondta a honvédelmi tárca vezetője.

A Hattól nyolcig stúdiójában a tárcavezető kifejtette, hogy jelenleg a kevésbé költséges tervezéssel és a személyi állomány képzésével folytatják a Magyar Honvédség megújítását, azonban a későbbiekben új haditechnikai eszközökre is szükség lesz.

A minisztériumot érintő korrupciós ügyekről elmondta, hogy a tárcánál folytatott átvilágítás anyagát jogászok elemzik és döntik el, mely visszaélésgyanús esetekben tesz büntető feljelentést a HM. "Az a fő feladatunk, hogy létrehozzuk, felépítsük a haza védelmére képes Magyar Honvédséget. Emellett azonban nem húnyhatunk szemet a haderő és a tisztikar becsületét alapvetően befolyásoló, és egyben az anyagi lehetőségeinket is nagymértékben csorbító bűnös cselekedetek felett" -szögezte le a tárcavezető.