Előzetes letartóztatásban maradt Budaházy

Vágólapra másolva!
Bombariadó miatt félbeszakadt a parlamenti képviselők elleni terrorcselekményekkel és aljas indokból elkövetett súlyos testi sértéssel vádolt Budaházy György és 16 társának büntetőpere szerda délelőtt, majd a vádirat ismertetése után a többek között Csintalan Sándor műsorvezető megverésével, valamint a Hiller István és Kóka János ingatlanjai elleni támadásokkal vádolt Budaházy beszélt. Hiába kérte, hogy helyezzék szabadlábra, a bíróság úgy döntött, hogy előzetesben kell maradnia. A tárgyalásról szóló cikkünk folyamatosan frissül.
Vágólapra másolva!

Háromnegyed 10-kor bombariadó miatt félbeszakadt Budaházy György büntetőpere a Fővárosi Bíróságon. A kiürített épületbe 12 óra után kezdték visszaengedni a bíróság munkatársait, majd a per résztvevőit. A tárgyalás nem sokkal fél 2 után kezdődött újra. A hallgatóság kissé megfogyatkozott, de továbbra is sokan voltak. "Azt hittem elmentetek" - mondta Budaházy, amikor visszavezették a terembe.

A reggel fél 9-kor kezdődött perre Budaházyt mintegy kéttucatnyi szimpatizánsa kísérte el a Fővárosi Bíróságra, akiket Szabadságot Budaházynak feliratú polójukról lehet felismerni.

A kényszerszünet után több mint egy órán keresztül ismertette az ügyész a vádat, közben az [origo] tudósítója szerint Budaházy György nyugodtan olvasott valamit. A Központi Nyomozó Főügyészség 34 oldalas vádirata szerint Budaházy György 2007 elején egy "Hunnia Mozgalomnak" nevezett csoportot hozott létre és vezetett abból a célból, hogy országgyűlési képviselők elleni megfélemlítő támadásokkal befolyásolják a parlamenti döntéseket. A vád szerint a 17 vádlotton kívül voltak olyan tagjai is a mozgalomnak, akiket nem sikerült azonosítani.

A bíróság legnagyobb termében folyó tárgyaláson megjelent Morvay Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselője, valamint Gaudi-Nagy Tamás jobbikos országgyűlési képviselő is. A karzat teljesen megtelt a tárgyalásra. A fotósok és az operatőrök mindössze öt percet kaptak a tárgyalás elején, mert a bírónő szerint nem lehet felvenni az egész tárgyalást. A bombariadó és a vádirat ismertetése után azonban tudósítónk szerint szabadon dolgozhattak a fotósok, csak a terem szélére küldte őket a bíró.

"Szabadság!" - kiáltotta el magát Budaházy, amikor reggel bevezették a terembe. Budaházy fehér inget és fekete mellényt viselt. A szimpatizánsok felállva tapsolták meg megérkezésekor. Sz. Endre harmadrendű vádlott kérésére levették a kézbilincseket róla és Budaházyról. Sz. Endre szerint az ő esetében el van lehetetlenítve a védekezése, mert nem kapta meg a nyomozati anyagokat kérése ellenére. Szerinte az ügyészség és a politika semmibe vette az ártatlanság vélelmét, példaként Szabó Zoltán egykori szocialista képviselő és Draskovics volt igazságügyi és rendészeti miniszter ügyét sorolta, amelyek szerinte kész tényként kezelték, hogy Budaházyék terrorszervezetként működtek. A vádlott szerint ez egyértelmű nyomásgyakorlás az ügyészségre. Hosszú előadását a bírónő a bombariadó miatt szakította félbe.

A vád szerint a csoport tagjai Budaházy utasítására 2007 decemberében Hiller István és Kóka János ingatlanjai ellen fegyveres, illetve Molotov-koktélos támadást hajtottak végre, majd 2008. február 8-ára virradóra hasonló támadást intéztek több településen más országgyűlési képviselők ingatlanjai ellen. Így akarták befolyásolni az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény parlamenti elfogadását.

Később, 2009. április 8-án egy miskolci, egy Szigetváron lakó és egy adonyi országgyűlési képviselő házánál akartak elhelyezni futball-labdába rejtett pokolgépeket. A bombákat egy időben akarták felrobbantani, ezt azonban a rendőrség megakadályozta.

A vád szerint szintén Budaházy György utasítására követték el a csoport tagjai 2007-ben az SZDSZ XI. kerületi székháza, továbbá az MSZP kispesti és kőbányai székházai elleni Molotov-koktélos támadásokat, és számos más hasonló akciót Szilvásy György volt titokminiszter ingatlanja, illetve szórakozóhelyek és jegyirodák ellen.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Bombariadó miatt szakadt félbe a tárgyalás. További képekért kattintson a fotóra!

Budaházy utasítására a csoport négy tagja 2007 decemberében fémrudakkal bántalmazta Csintalan Sándort, a Hír Televízió műsorvezetőjét egy III. kerületi társasház teremgarázsában, mert a sértett a műsorában a mozgalom tagjait huligánoknak, rongálóknak nevezte. Csintalan Sándor nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. Budaházy György emiatt több mint másfél éve előzetes letartóztatásban van.

Budaházy szerint kirakatper zajlik

A vádirat ismertetése után délután három órakor a bíró szünetet rendelt el. Ezután Budaházyt hallgatta meg a bíróság. Tudósítónk szerint Budaházy azt mondta, ötven éve nem volt ehhez hasonló kiraktaper. A vádlott szerint az eljárás tele van törvénysértésekkel, ezekre példaként azt hozta, hogy a terheltek nem lehettek jelen a házkutatásoknál. Budaházy hosszan indokolja, miért tartja kirakatpernek az ügyét, és hosszan bírálta az előztes letartóztatás rendszerét is, amely szerinte megnehezíti a védekezést. Azt mondta, Hagyó Miklós kiengedése is jogos volt, mert a kényszerintézkedést csak a legszükségesebb ideig szabad fenntartani.

Tudósítónk szerint Budaházy sokat beszélt, de nem tagadta egyértelműen a neki felrótt cselekményeket. Egyszer azt mondta, hogy szerinte politikai cselekményeket tettek a vád tárgyává, máskor azt, hogy az ügyészség rongálást akar terrorizmusnak minősíteni. Budaházy hosszan beszélt, de az idézetten túl nem tett vallomást.

Védője, Szikinger István azt mondta, hogy bár Budaházyval nagyon távol állnak egymástól politikailag, de hasonlóan ítélik meg a közhatalom magatartását ebben az ügyben. Azt kérte a bíróságtól, hogy a lehető legaprólékosabban vizsgálják meg az eljárásjogi kérdéseket. Szikinger szerint a vádiratból nem derül ki, hogy mi is az a Magyarok Nyilai, az állítólagos terrorszervezet, és indítványozta az előzetes letartóztatásban lévő Budaházy szabad lábra helyezését. A bíróság a kérelmüket leutasította, így előzetesben marad Budaházy György és a harmadrendű vádlott Sz. Endre is.

Meghallgatta a bíróság a másodrendű vádlottat, S. Józsefet is, aki nem ismerte el a bűnösségét, és azt mondta, hogy nem kíván a mai napon nyilatkozni. A bíró ismertette nyomozás során tett vallomásait. A nyomozati iratok szerint a rendőrség korábban lefoglalt egy hangfelvételt, amelyen elhangzik, hogy "mi vagyunk a Magyarok Nyilai". S. József először azt vallotta, hogy ő beszél ezen a felvételen, később viszont ezt a vallomását visszavonta, és azt mondta, hogy a 2010-es kormányváltás után hajlandó poligráfos vallomást tenni.

Budaházy volt az, aki 2002 nyarán társaival több órára lezárta az Erzsébet hidat, hogy elérje az az évi országgyűlési választásokon leadott szavazatok újraszámlálását. Azóta számos szabálysértési és büntetőeljárás indult ellene, például a Szabadság téri szovjet emlékmű megrongálása vagy a 2006. őszi tévéostromot követő hónapokban közzétett írásai miatt, melyekben a kormány elkergetésére és a parlament feloszlatására buzdított. Ez utóbbi ügyben a Fővárosi Ítélőtábla tavaly az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészületét állapította meg, és jogerősen felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtotta Budaházy Györgyöt. Budaházy maga is számos eljárást indított állami szervek, például a rendőrség ellen egyes intézkedések, határozatok miatt.