Elvis téri lakásra gyűjtene egy rajongó

Vágólapra másolva!
Elvis Presley rajongói közül több mint tízezren fejezték ki a tetszésüket, amiért az énekesről Budapest teret akar elnevezni, és post mortem díszpolgárává is avatja. A hozzászólók többsége örül, hogy Elvis hírét viszi a budapesti ötlet is, egy magyar kommentelő pedig azt írta, mostantól egy Elvis-téri lakásra gyűjt.
Vágólapra másolva!

Az Elvis Presley-nek szentelt hivatalos honlapra, az Elvis.com-ra felkerült az AP hírügynökség angol nyelvű cikke, amelyben beszámol Tarlós István főpolgármester szerdai bejelentéséről, mely szerint az énekest díszpolgárrá avatná Budapest, és teret is nevezne el róla. A honlapon keresztül csütörtök estig mintegy ember jelölte meg, hogy tetszik neki a hír, amely a rajongói oldal Facebook-csoportjának tagjaitól is több mint 4500 lájkot kapott.

A hozzászólók többsége szerint a világhírű énekes megérdemli ezt az elismerést, és sokan meg is köszönték a gesztust. A kommentelők között olyanok is vannak, akik félig vagy negyedrészben magyarok, ők különösen örülnek a hírnek. A bejegyzések szerint sokan nem hallottak az énekes 1957. januári fellépéséről az Ed Sullivan Show-ban. Egy amerikai-magyar nő például angolul azt írta: Budapesten született, de számára új információ volt, hogy Elvis annyira fontosnak tartotta a magyar forradalom ügyét, hogy segített pénzt gyűjteni a nemes célért.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Nézze meg a névre esélyes budapesti tereket - kattintson!

Egy hozzászóló azt írta, hogy 2006-ban turistaként járt Budapesten és nagyon szép városnak találta. Szerinte a Margit híd lábánál lenne az énekesről elnevezett közterület legjobb helyszíne, mert azt sokan látogatnák. Egy másik hozzászóló szerint pedig a budapesti ötlet talán abban is segít majd, hogy Memphis városában Elvis Presley-ről nevezzék el a nemzetközi repülőteret.

Az Elvis.com honlapnak a Facebook-on is van rajongói oldala. Az Elvis Presley csoportnak 2,7 millió tagja van a világ minden részéről. Erre az oldalra is belinkelték a cikket, amelyet már a közösségi portálon is csaknem 4500-an lájkoltak és csütörtök estig 268 hozzászólás is érkezett. Egy magyar hozzászóló az írta, innentől arra gyűjt, hogy lakásom legyen az Elvis-téren, bárhol is lesz.

Tarlós István főpolgármester szerdán jelentette be, hogy Budapest díszpolgárává avatnák Elvis Presleyt, és az énekesről teret is elneveznének. A Budapest.hu-n tizenkettő, eddig névtelen közterület közül lehet szavazni arra, amelyik majd Elvis nevét viseli. A döntés hátterében az 1956-os forradalom áll: Presley annak idején érzékenyen reagált a forradalom hírére. 1957. január 6-án, az Ed Sullivan Show-ban elénekelte a Peace In The Valley (Béke a völgyben) című dalt, és a műsorvezető Sullivan - Elvis kérésére - felszólította a nézőket (ez akkor körülbelül 30-35 milliós nézettséget jelentett), hogy adakozzanak a nehéz helyzetbe került magyarok javára, és küldjenek minél több csomagot a rászorultaknak. Tarlós szerint a felhívást követően több mint 26 millió svájci franknyi segítséget kapott az ország.