Kövér szerint kiszínezte a vitájukat Semjén

Vágólapra másolva!
A házelnök szerint hiba volt a nyilvánosság elé vinni a Fidesz és a KDNP alkotmányozásról szóló vitáját, amelyet szerinte amúgy is félreértés és túlérzékenység okozott. A Heti Válasznak adott interjúban Kövér ugyanakkor odaszúrt Semjén Zsolt KDNP-elnöknek, aki szerinte utólag színezte ki a történetet, hogy pártja erősebbnek tűnjön.
Vágólapra másolva!

Részben félreértés, részben "a kispárti létből fakadó túlérzékenység" okozta a Fidesz és a KDNP közti, az alkotmányozás ügyében, a februári siófoki frakcióülésen kialakult vitát - mondta a Heti Válasznak Kövér László házelnök, aki az interjúban üzent Semjén Zsolt kormányfő-helyettesnek, a KDNP-elnökének is.

"A miniszterelnök-helyettes úr helyében nem színezném a történteket, hogy a KDNP-erősebbnek tűnjön" - mondta Kövér. Ezzel arra utalt, hogy Semjén a Magyar Nemzetnek korábban adott interjúban azt mondta: "A frakcióülésen - Kövér Lászlóhoz hasonlóan - én is élesen fogalmaztam". Semjén ezt azzal magyarázta, hogy soha nem bocsátanák meg maguknak, ha nem a lelkiismeretük szerinti alkotmányt alkotnának.

A kormánypártok közti vita Kövér szerint abból alakult ki, hogy a KDNP-ből sokan úgy fogták fel: a Fidesz vitára sem tartja érdemesnek a kereszténydemokrata Salamon László vezetésével kidolgozott alkotmánykoncepciót. A házelnök szerint ez nem igaz, még akkor sem, ha a szövegben "vannak vitatható elemek". Ilyennek nevezte a kétkamarás parlament ötletét, vagy azt az elképzelést, amely szerint az alkotmánymódosításhoz két parlament jóváhagyása kellene.

Kövér azt mondta: nem baj, ha zárt ajtók mögött ezekről vitatkoznak, de problémásnak tartja, ha a nézetkülönbségeket nyilvánosság elé viszik, mert "úgy tűnhet, mintha stratégiai kérdésekben sem értenénk egyet". Kérdésre válaszolva kizártnak nevezte, hogy a KDNP a "jobboldal SZDSZ-e" legyen. Szerinte épp a legérzékenyebb kérdésben elébe vágtak "egy rosszindulatú kampánynak", amikor jelezték, hogy nem változtatnak az abortuszszabályokon.