Törvény lehet Vujity Tvrtko dohányzás elleni ötletéből

Vágólapra másolva!
A vendéglátóhelyek mellett megtilthatják a dohányzást azokban az autókban is, amelyekben gyermekek utaznak. Heintz Tamás fideszes képviselő állítólag csütörtökön nyújtja be a módosító javaslatot, amelynek ötlete Vujity Tvrtkotól, a Tv2 műsorvezetőjétől származik.
Vágólapra másolva!

Még csütörtökön benyújtja Heintz Tamás fideszes képviselő a nemdohányzók védelméről szóló törvényjavaslathoz azt a módosító indítványát, amellyel megtiltaná a dohányzást azokban a gépkocsikban, amelyekben 18 éven aluli gyermek is utazik - erősítette meg az MTI értesülését Krakkó Ákos, a Fidesz-frakció sajtófőnöke. Heintz az [origo]-nak ezt annyival pontosította, hogy ő nem nyújthat be módosítót, hiszen előterjesztője a javaslatnak, de megerősítette, hogy lesz ilyen indítvány.

Az ötletet eredetileg Vujity Tvrtko, a Tv2 műsorvezetője vetette fel a csatorna hétfő reggeli műsorában, amelyben Heintz Tamással beszélgetett a dohányzási tilalmat kiterjesztő törvényjavaslatról. Tvrtko felvetésére, hogy a kiskorúakat szállító autókra miért nem terjed ki a tiltás, a képviselő azt mondta: "Amit ön mond, az tetszik nekem, ez a törvényjavaslat ma 9.30-kor a bizottság elé kerül, és én ezt ott szívesen felvetem, amennyiben ezt a know-how-t megkapom."

Heintz szerint "ép ésszel felfogható", hogy nem szabad kitenni a gyerekeket a passzív dohányzásnak, de szükséges ezt törvényben is rögzíteni, hiszen sokaknak ez mégsem természetes. A rendelkezés betartatásáról Heintz azt mondta: a törvényi tiltás egyelőre csak azt fejezéné ki, hogy a társadalom károsnak tartja a dohányzást a gyerekek jelenlétében. Ahhoz, hogy a rendőrség ellenőrizhesse az illetékes minisztériumnak módosítania kell a KRESZ szabályain. A képviselő szerint ez lehetséges hiszen már régóta felmerült, hogy a telefonáláshoz hasonlóan meg kellene tiltani a sofőrök számára a dohányzást is.

A dohányzó, de állítása szerint leszokni készülő Heintz az egyik benyújtója annak a törvényjavaslatnak, amely minden nyilvános zárt helyen, így a kocsmákban és az éttermekben is megtiltaná a dohányzást. A törvényjavaslatot a Fidesz tizenöt képviselője nyújtotta be, köztük Lázár János frakcióvezető, ami azt jelzi, hogy az elképzelésnek komoly támogatottsága van a képviselőcsoporton belül. Egyértelmű kormányzati támogatás is kíséri a javaslatot, Szócska Miklós egészségügyi államtitkár pénteken, a törvénytervezet benyújtásának napján sajtótájékoztatón állt ki a szigorú dohányzási tilalom mellett.