Több mint 500 kormányhivatalnokot küldtek el hét hónap alatt

Navracsics Tibor
Vágólapra másolva!
A legtöbb embert, 176-ot a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumból bocsátották el tavaly nyár óta. Összesen 505 embernek kellett távoznia a minisztériumokból az elmúlt fél évben.
Vágólapra másolva!

A kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény tavaly június végi kihirdetése óta összesen 505 kormánytisztviselőt és kormányzati ügykezelőt mentettek fel a minisztériumokban február közepéig - derül ki abból a válaszból, amelyet Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter adott egy szocialista politikus írásbeli választ igénylő kérdésére. Lamperth Mónika azt kérdezte: "hány kormánytisztviselőt bocsátottak el az indokolás nélküli elmentés alkotmányellenes jogintézményének alkalmazásával".

Navracsics válaszából kiderül, hogy 2011. február 15-ig a Miniszterelnökségen 2, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban 176, a Belügyminisztériumban 25, a Honvédelmi Minisztériumban 8, a Külügyminisztériumban 11, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban 117, a Nemzetgazdasági Minisztériumban 68, a Nemzeti Fejlesztést Minisztériumban 16, a Vidékfejlesztési Minisztériumban pedig 82 kormánytisztviselőt, illetve kormányzati ügykezelőt mentettek fel.

A miniszter megjegyezte, hogy a lemondásokról nem kezelnek adatokat. Az Alkotmánybíróság február 15-iki határozatában megsemmisítette a kormánytisztviselők indoklás nélküli felmentésére vonatkozó szabályt ez év május 31-i hatállyal.

Az Orbán-kormány ezerötszázzal több munkatársat foglalkoztat az államapparátusban, mint augusztusban, a minisztériumok új feladatokkal és átszervezésekkel magyarázzák a bővítést. A kormányváltás után Orbán Viktor még az államapparátus és különösen a Miniszterelnökség karcsúsítását ígérte, de jelenleg már többen dolgoznak a kormányzatban, mint a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány idején, amiről itt olvashat részletesebben.