Navracsics: 2006 miatt emberi jogi katalógus is lesz az új alkotmányban

Vágólapra másolva!
Navracsics Tibor igazságügyminiszter szerint azért van szükség új alkotmányra, mert az elmúlt időszakban meggyengült a magyarok alkotmányba vetett hite. Ezt a 2006-os rendőri erőszakra és az eladósodásra vezette vissza.
Vágólapra másolva!

Az új alaptörvény elfogadását elsősorban az alkotmányosságba vetett hit megrendülése teszi szükségessé, ezért az politikai és erkölcsi kötelesség - mondta Navracsics Tibor az új alkotmány elfogadásáról rendezett nemzetközi szakértői konferencián.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter azt mondta, hogy a 2006 őszi rendőri erőszak és az államadósság elmúlt nyolc évben bekövetkezett hihetetlen mértékű növekedése megingatta az emberek alkotmányosságba vetett hitét, amit helyre kell állítani.

A kormánypártok ezért az új alaptörvényben - az Európai Unió Alapjogi Chartája nyomán - új emberi jogi katalógust fogalmaznának meg és "adósságféket" vezetnének be - tette hozzá.

A miniszterelnök-helyettes ugyanakkor kiemelte: a kormány nem vesz részt a jogalkotásban megszokott módon az alkotmányozási folyamatban, hivatalos álláspontját csak az alkotmánykoncepciók ismeretében fejti ki. Ezzel kapcsolatban újból annak a reménynek adott hangot, hogy minél több frakció beterjeszti saját koncepcióját az Országgyűlésnek, hiszen ilyennel - mint mondta - a Jobbik kivételével minden parlamenti párt rendelkezik.

Korábban az MSZP bejelentette, hogy nem kíván részt venni az alkotmányozásban, míg a Lehet Más a Politika kemény feltételekkel (például népszavazás kiírása) vállalta volna a részvételt, de a Fidesz szerint ezek irreálisak voltak. Pedig ahogy azt kormányzati politikusok korábban elmondták, az ellenzék bevonását azért akarták elérni, hogy elkerüljék, az alaptörvényre rásüssék az "Orbán-alkotmány" bélyegét.

Március 15-ig beadja viszont alkotmánykoncepcióját a Szociális Unió, amelyet az a Szili Katalin vezet, aki részt vesz az alkotmányügyi konzultációs testület munkájában is. A volt szocialista politikus pártja kétkamarás parlamentet hozna létre.