Szájer szerint soha nem volt ilyen széleskörű egyeztetés az alkotmányról

Vágólapra másolva!
A fideszes Szájer József szerint Magyarország az egyetlen ország a közép-kelet-európai térségben, amely a több mint húsz éve bekövetkezett rendszerváltások óta nem alkotott új alkotmányt. Hozzátette, hogy az új magyar alkotmány emberi jogi katalógusának alapját az Európai Unió Alapjogi Chartája fogja képezni.
Vágólapra másolva!

Szájer József, az új alaptörvény előkészítésével foglalkozó nemzeti konzultációs testület és a Fidesz-KDNP alkotmányszövegező bizottságának vezetője szerint az új alkotmánynak reagálnia kell a kor kihívásaira, meg kell akadályoznia a jövő feléléséhez vezető eladósodást és segítenie kell a környezet megóvását, tekintettel a jövő nemzedékeire.

A fideszes politikus egy Budapesten rendezett nemzetközi szakértői konferencián beszélt, és azt hangsúlyozta, hogy a közép-kelet-európai térségben Magyarország az egyetlen, amely a több mint húsz éve bekövetkezett rendszerváltások óta nem alkotott új alkotmányt. Szájer József szólt arról, az ország legfontosabb dokumentuma nem kezdődhet azzal, hogy kinyilvánítja ideiglenességét. Hangsúlyozta, hogy a készülő alaptörvény lesz Magyarország első demokratikus "kartális" alkotmánya, amelyet a nemzeti konzultáció eredményeként "minden eddiginél szélesebb" társadalmi egyeztetés után fogadhatnak el.

Szájer József szerint az alkotmányból nem maradhatnak ki azok a rendelkezések, amelyek megakadályozzák a jövő felélését és az újabb adósságválságot. Magyarországnak, a világ egyik legeladósodottabb államaként, e garancia tekintetében sokkal szigorúbbnak kell lennie, mint sok más országnak - jelentette ki.

Kitért arra is, hogy az emberi jogok fejlődése szintén módosításokat tesz indokolttá, ezért az új magyar alkotmány emberi jogi katalógusának alapját az Európai Unió Alapjogi Chartája, "a XXI. század első nagy emberi jogi dokumentuma" fogja képezni. Szájer József ugyanakkor elmondta: az államszervezet vonatkozásában a dokumentum konzervatív lesz, nem szándéka "felborítani" a jelenlegi alkotmányos intézményrendszert, hanem arra épül majd.