"Az ellentmondás fennáll" - videó a Fidesz nyugdíj-fordulatáról

Vágólapra másolva!
A kormány a korengedményes nyugdíj korlátozását tervezi, amikor azonban elődei próbálkoztak hasonlóval, akkor hevesen tiltakoztak ellene. Szijjártó Péter szóvivő egyenesen a nyugdíjasok elleni hadüzenetről beszélt. Mit gondolnak erről most a kormánypártok politikusai?
Vágólapra másolva!

Egységessé tenné a nyugdíjszámítás módját és a nők 40 éves munkaviszonya kivételével megszüntetne minden olyan jogcímet a kormány, amely lehetővé teszi, hogy munkaképes emberek nyugdíjba menjenek az előírt korhatár előtt - olvasható a Széll Kálmán-tervben.

A korkedvezményes nyugdíjjal járó kedvezmények megnyírbálását a Gyurcsány-kormány is többször kezdeményezte. Már 2006-ban, a konvergenciaprogram bevezetésénél azt tervezték, hogy megszüntetik az egyes munkakörökben eltöltött időhöz kapcsolódó korkedvezményes nyugellátás további jogszerzésének megszüntetését. A konvergenciaprogramot akkor a Fidesz hevesen ellenezte, Szijjártó Péter szóvivő pedig azt mondta, hogy a korkedvezményes nyugdíj megszüntetésével a kormány "hadat üzent a nyugdíjasoknak" (Szijjártót kerestük, de a jelenleg a miniszterelnök szóvivőjeként dolgozó politikust nem tudtuk elérni). A kedvezmény 2009-től szűnt volna meg, de 2008 végén a kormány úgy döntött, hogy a korábbi szándék ellenére nem szűnik meg a korengedményes nyugdíj, de szigorúbb feltételekkel lehet majd igénybe venni. A kormány akkor azzal indokolta a kedvezményes nyugdíj fenntartását 2010-ig való fenntartását, hogy ezzel akarják segíteni azokat, akiknek a munkahelyük elvesztése esetén a korengedményes nyugdíj biztosítja a megélhetést.