Navracsics szerint üzleti érdekek miatt bírálták a nyugdíjdöntést

Vágólapra másolva!
Lehet, hogy a kommunikációval voltak nehézségek, "de az is lehet, hogy üzleti érdekek játszottak szerepet" a nyugdíjrendszer átalakítását követő bírálatokban - mondta Navracsics Tibor a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjúban. Navracsics szerint a magyar kormányt a médiatörvény miatt is oktalanul bírálták többen.
Vágólapra másolva!

A kötelező magánnyugdíj-pénztári rendszer megszüntetéséről is kérdezte Navracsics Tibort miniszterelnök-helyettest egy hétfőn megjelent interjúban a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A miniszterelnök-helyettes elmondta: a nyugdíjreform során nem sértették meg a tulajdonhoz való jogot, pusztán annyi történt, hogy a hárompilléres nyugdíjrendszerről áttértek egy kétpilléres rendszerre. Arra a kérdésre, hogy akkor miért érte számos bírálat nyugaton a kötelező magánnyugdíjpénztárak megszüntetését, és sikerült-e a magyar kormánynak elmagyaráznia az eljárását, a miniszter azt felelte, lehet, hogy a kommunikációval voltak nehézségek, "de az is lehet, hogy üzleti érdekek játszottak szerepet".

Navracsics Tibor az interjúban elmondta, hogy az állami és önkormányzati vezetők végkielégítésének kétmillió forintot meghaladó részére kivetett 98 százalékos adó "egy konkrét helyzetre adott konkrét válasz volt". A nagyvállalatokra kivetett különadók 2013-ig érvényben maradnak - jelentette ki.

A médiatörvény körüli vitákról Navracsics Tibor azt mondta, a jogszabály tervezetét egyéni képviselői indítványként nyújtották be a parlamentben, és a kormány csak az elfogadás után foglalhatott állást. Hozzátette, a kezdeti európai bírálatok alapja az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) illetékesének, Dunja Mijatovicnak a szeptember 10-i állásfoglalása volt, ez azonban a törvényalkotás egy korábbi szakaszára vonatkozott és nem a végleges törvényszövegre. Számos kifogásolt rész az elfogadáskor már nem szerepelt a jogszabályban - mondta.