Fanatikus megoldás a cigitilalom szigorítása két KDNP-s szerint

dohányzási tilalom, tilos a dohányzás a folyosón, parlament, országgyűlés, plenáris ülés, parlament, országgyűlés, plenáris ülés
Vágólapra másolva!
Vendéglátóhelyeken és munkahelyeken lehetőséget adna dohányzóhelyek kijelölésére két KDNP-s képviselő, akik szerint a dohányzás káros, de a fanatikus megoldások ugyanilyen károsak. A Fidesz több képviselője február végén nyújtott be egy olyan törvényjavaslatot, amely megtiltaná a dohányzást zárt légterű nyilvános helyeken. A javaslatot több kormánypárti képviselő próbálja felpuhítani.
Vágólapra másolva!

A kereszténydemokrata Harrach Péter és Rubovszky György egyetért azokkal a módosító javaslatokkal, amelyek értelmében vendéglátóhelyeken és munkahelyeken zárt helyiségben is rá lehetne gyújtani. Minden vendéglátóhelyeken és minden munkahelyen lehetőséget kell biztosítani arra, hogy zárt térben, másokat nem zavarva, akik úgy gondolják, hogy elszívnak egy szál cigarettát, azt megtehessék - mondta Harrach Péter kedden az MTI szerint. Harrach hozzátette: a dohányzás káros, de a társadalom számára a fanatikus megoldások talán legalább annyira károsak. Az országgyűlési képviselők sajtótájékoztatójukon kijelentették, egyéni álláspontot képviselnek, nincs szó a Fidesz és a KDNP közötti ellentétről.

"Nem szeretek füstös helyiségben vacsorázni, de ugyanúgy nem szeretem, ha megtiltják nekem, hogy utána elszívjak egy szál cigarettát" - fogalmazott Harrach Péter. Mint mondta, a dohányzás rossz szokás, káros az egészségre, a nemdohányzókat védelem illeti meg, és azt is elfogadják, hogy a társadalmat jó irányba kell alakítani, formálni, de számukra fontos az emberi személy méltósága és az ebből fakadó szabadsága is. Ez pedig adott esetben azt jelenti, hogy rossz döntéseket is hozhatunk, "mindenkinek joga van arra, hogy elszúrja az életét" - tette hozzá. A kábítószer-fogyasztás tilalmát azonban továbbra is szükségesnek tartja, az ugyanis személyiségkárosító hatású.

Rubovszky György - aki elmondása szerint közel 50 év dohányzás után egy éve szokott le - hozzátette: elképzelhetetlennek tartja azt a megoldást, amikor egy bizonyos csoport érdekében a másik csoport érdekét abszolút háttérbe szorítják. Az nem vezet sehová, ha egyszerűen betiltják a dohányzást - mondta, és példaként azt említette, hogy évek óta szigorúan bírságolják, ha valaki autóvezetés közben telefonál, mégis minden harmadik ember ezt teszi.

Harrach Péter elmondta: a kérdésben lelkiismereti szavazás lesz, de ha a drasztikus tilalom lép életbe, ő azt személy szerint nem szavazza meg. Megjegyezte, a kérdés a frakcióülésen is szóba került, és mások is szóvá tették a javaslat egyoldalúságát.

Zéró tolerancia

Február végén több fideszes képviselő benyújtott egy törvényjavaslatot, amely 2011-ben teljesen kitiltaná a dohányzást a kocsmákból, kávézókból, diszkókból és éttermekből, vagyis a vendéglátóhelyekről. A javaslat tizenöt fideszes politikus képviselői indítványaként került az országgyűlés elé, és élvezi Szócska Miklós egészségügyi államtitkár és az államtitkárság támogatását is.

"A javaslat valamennyi közforgalmú intézmény és a munkahelyek valamennyi zárt légterű helyisége tekintetében a zéró tolerancia elvéhez közelít a dohányzás kérdéskörével kapcsolatban" - olvasható az indoklásban. A szöveg szerint minden, a nyilvánosság számára nyitva álló hely közforgalmú intézménynek számít.

Az összes aluljáróban és a tömegközlekedési eszközök megállóhelyeiben is megtiltaná a dohányzást a javaslat. Teljes körű dohányzási tilalom lép életbe többek között a közoktatási intézmények, óvodák, iskolák, bölcsődék, egészségügyi intézmények területén. Ezeken a helyeken a szabadban sem lehet dohányozni. A dohányzási tilalom a Parlamentet is érinti majd, amely mint közintézmény és mint munkahely is a törvény hatálya alá tartozik majd, ha megszavazzák a javaslatot, vagyis itt sem lehet majd zárt légterű dohányzóhelyet kijelölni. A kiszabható helyszíni bírságok felső határát húszról harmincezer forintra emelné a javaslat.

Egy fideszes szerint is túl szigorú

A javaslat benyútása utáni napokban több módosító indítvány is érkezett a dohányzás széleskörű tiltásáról szóló kormánypárti előterjesztéshez, és vannak köztük olyanok, amelyek a szigorú szabályok enyhítését szolgálják. Ezeket egy fideszes képviselő, Kupcsok Lajos nyújtotta be. Kupcsok egyik indítványa meghagyna egy lehetőséget a vendéglátó- és szórakozóhelyek számára dohányzóhelyiség kijelölésére, vagyis nem szorulnának az udvarra vagy az utcára a dohányosok. A képviselő javaslata szerint akkor lehetne dohányzóhelyiséget kijelölni, ha az teljesen elkülöníthető, rendelkezik elszívóval, és területe nem haladja meg az üzlet egyötödét. Kupcsok előírná azt is, hogy ezekben a helyiségekben pincér nem szolgálhat fel. A képviselő az [origo]-val azt közölte, nem tart attól, hogy visszaélésekhez vezetne ez a lehetőség, mert "egyszerűen és bármikor ellenőrizhető, hogy a vendég valóban csak a kijelölt és a technikai feltételeknek megfelelő dohányzóhelyiséget használja-e dohányzásra".

A képviselő másik javaslata mentesítené az úgynevezett egészségvédelmi bírság megfizetése alól a vendéglátóhelyek tulajdonosait és üzemeltetőit, ha valaki annak ellenére dohányzik a helyiségben, hogy a tiltásról felirat tájékoztatta a vendégeket, és bizonyítható, hogy fel is szólították a tilosban dohányzót a távozásra. Az indoklás szerint "a vendéglátóüzlet tulajdonosa, alkalmazottja csak korlátozott mértékig viselheti a felelősséget az üzletben folytatott jogellenes cselekményekért".

A harmadik módosító indítvány rendezné az esetleg a vendéglátóhelyek elé, az utcára kiszoruló dohányzók helyzetét. Lehetőséget adna arra, hogy ha máshol - például kerthelyiségben - nincs rá mód, a dohányzóhelyet a szórakozó- vagy vendéglátóhely bejárattól számított ötméteres távolságon belül jelöljék ki. Az eredeti törvényjavaslat ugyanis kifejezetten tiltaná, hogy "közforgalmú intézmény" bejáratától öt méteren belül dohányzóhelyet jelöljenek ki.