Több száz világháborús lőszert találtak a felrobbant zalaegerszegi házban

Vágólapra másolva!
Nyomozást indított a rendőrség robbanóanyaggal való visszaélés gyanúja miatt a hétfőn történt zalaegerszegi robbanás miatt. A halálos áldozattal járó robbanás egy családi házban következett be, ahol a tűzszerészek kedden világháborús lőszereket, gyújtószerkezeteket találtak, helyszíni információk szerint ezeket a tulajdonos gyűjtötte.
Vágólapra másolva!

Százával találtak lőszereket, robbanótesteket, gyújtószerkezeteket abban a zalaegerszegi családi házban, amelynek a melléképületében hétfő este halálos áldozattal járó robbanás történt - közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Salamon Róbert kedden kora délután. A helyszíni szemlét a család közelben lévő hegyi pincéjére is kiterjesztették, a két ingatlanon nagy mennyiségben talált robbanóeszközök elszállításáról és megsemmisítéséről később gondoskodnak. A zalaegerszegi családi ház melléképületében hétfő este történt a robbanás, a detonáció következtében egy férfi meghalt, fia súlyosan megsérült, az épületrész pedig összedőlt.

A tűzszerészek kedden nem sokkal dél előtt tudták kiemelni a halálos áldozat holttestét a romok alól. A szóvivő hangsúlyozta: rendkívül aprólékos munkát kell végezniük, a törmeléket lépésről lépésre, tüzetesen át kell vizsgálniuk, hogy feltárják, maradtak-e még robbanásveszélyes eszközök, tárgyak az épület romjai között. A szóvivő szerint valószínű, hogy kedden nem tudják befejezni a teljes feltárást.

A rendőrség, a katasztrófavédelem, a tűzoltóság és a mentők is helyszínen tartózkodnak. A környékbeli lakóházakat mintegy 100 méteres sugarú körben kiürítették, az arra járókat időközönként átengedik az érintett útszakaszon.

A rendőrségi szóvivő reggel jelentette be, hogy robbanóanyaggal való visszaélés gyanúja miatt nyomozást indított a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság. Helyszíni információk és a Zalai Hírlap online kiadása szerint az áldozat gyűjtő volt, aki több háborús lőszert, lövedéket is tartott otthonában. Feltételezések szerint egy robbanóeszközt szerelhetett szét, amikor a detonáció történt.

A környéken élőket eddig nem kellett kitelepíteni, de értesítették őket arról, hogy készüljenek erre a lehetőségre is, ezért többen még az este ismerősökhöz, rokonokhoz mentek. Doszpoth Attila, Zalaegerszeg alpolgármestere a helyszínen közölte: szükség esetére megnyitották és befűtötték a településrész közösségi házát, amely a robbanás helyszínétől néhány száz méterre található.