Buzek: Az EU figyelemmel fogja kísérni a magyar médiatörvény alkalmazását

Vágólapra másolva!
Üdvözlendő a magyar médiatörvény módosítása, és az Európai Unió figyelemmel fogja kísérni annak alkalmazását - mondta Jerzy Buzek, az Európai Parlament (EP) elnöke szerdán Strasbourgban, miután találkozott Schmitt Pál köztársasági elnökkel.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament elnöke és a köztársasági elnök közös sajtótájékoztatóján Buzek méltatta, hogy a magyar kormány figyelembe vette az EU által megfogalmazott aggályokat, és gyorsan cselekedett. Az EP-elnök szerint a magyar médiaügyben lezajlott folyamat azt mutatja, hogy hatékonyan működik az az uniós mechanizmus, amely összeveti a tagállami jogszabályokat az unió jogi követelményeivel.

Schmitt Pál minderre úgy reagált, hogy "Magyarországon a demokrácia száz százalékosan működik, és az emberi szabadságjogok érvényesülhetnek, beleértve a szólás, a véleménynyilvánítás, a sajtó szabadságát is".

Az EP csütörtökön szavaz a frakcióknak a magyar médiatörvénnyel kapcsolatos állásfoglalásról. A képviselők először arról a tervezetről voksolnak, amelyet a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt frakciója nyújtott be. Ez a szövegtervezet méltatja a magyar kormány és az Európai Bizottság közötti eredményes egyeztetést, ugyanakkor elítéli a médiatörvény kapcsán a magyar kormány elleni támadásokat.

A másik tervezet, a szocialisták, liberálisok, zöldpártiak és radikális baloldaliak közös állásfoglalása szerint a törvény módosítása túl szűk területre korlátozódott, ezért alapvető változtatásokra van szükség.