Megtérítik a devecseri konyhakertekben keletkezett károkat is

Vágólapra másolva!
Rendeletben szabályozzák a tavaly októberi iszapömlés károsultjainak állami kártérítését. Az érintetteknek március 20-ig kell benyújtaniuk támogatási kérelmüket a devecseri önkormányzathoz. A kártérítés kiterjed a konyhakertekben, a gépjárművekben, a bútorokban és ruhaneműkben esett károkra is.
Vágólapra másolva!

A devecseri önkormányzat rendeletben szabályozza a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak ingóságaiban keletkezett vagyoni kár megtérítését; az állam a katasztrófaelhárítási célelőirányzat terhére készpénzben fizeti ki a lakosság gépjárművekben és konyhakertekben keletkezett kárát.

A tavaly októberi iszapömlés károsultjainak a március 5-én hatályba lépett rendelet értelmében 2011. március 20-ig kell benyújtaniuk - jogvesztés terhe mellett - támogatási kérelmüket, a devecseri önkormányzat a központi költségvetésből hívja le az adott összeget, melynek kifizetésére az ezt követő 10 napon belül kerülhet sor.

Az állami kártérítésre az az "életvitelszerűen" devecseri lakos jogosult, aki a károsodott lakóépület tulajdonosa, és a támogatásnál az egyéb forrásból megtérülő károkat is figyelembe veszik. Minden esetben egyedi elbírálás alapján állapítják meg a támogatás összegét, amely kiterjed a konyhakertekben, a gépjárművekben, a háztartási ingóságokban (bútorok, háztartási eszközök) és ruhaneműkben esett károkra, illetve élelmiszer-vásárlás támogatására. A benyújtott igényekről az önkormányzat szociális és egészségügyi bizottsága dönt.

A támogatás összegébe nem számít bele a segélyszervezetektől kapott élelmiszer-, ruha- és tisztítószer-adomány, a Magyar Kármentő Alapból kapott támogatás, valamint a Mal Zrt.-től kapott egyszeri gyorssegély összege. A konyhakertekben és az elhullott haszonállat-állományban keletkezett kárt annak fizetik ki egy összegben, aki nem részesült a Vidékfejlesztési Minisztérium jövedelempótló támogatásában. A gépjárműkárok esetében a kárösszeget az OKF szakértője állapítja meg az autó életkorának és az amortizációnak a figyelembevételével.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A háztartási ingóságokra vonatkozó kártérítést a Magyar Vöröskereszt által adott háztartási technikai eszközökkel és bútorokra beváltható utalvánnyal téríti meg az állam. Az utalványt a Magyar Bútor és Faipari Szövetségnél kell levásárolniuk a károsultaknak. Ruhaneműkre és élelmiszerre a károsult épületbe bejelentett személyenként 200 ezer forintos értékhatárig terjed ki az állami kártérítés, ezt készpénzben fizetik ki.

Már bontják a lakhatatlan házakat

Szerda reggel megkezdték a munkagépek a vörösiszap-katasztrófa következtében megsérült házak bontását Devecserben, a lakatlan ingatlanokban lekapcsolták a közműveket. A bontás első ütemében, március 15-ig 35 házat bontanak le. Június 30-ig pedig összesen 262 épületet kell lebontania a kivitelező a VeszprémBer Zrt.-nek.

A házak ledöntésekor keletkező port tűzoltófecskendőkkel próbálják csökkenteni, a szennyezett törmeléket teherautókkal szállítják az ajkai timföldgyár területén kijelölt tározóba.