Csongrádban 150-350 ezer forintért adták a rokkantigazolást

Vágólapra másolva!
Negyven ember jutott jogosulatlanul rokkantsági járadékhoz Csongrád megyében a rendőrség szerint. Egy orvost és egy asszisztenst befolyással való üzérkedéssel gyanúsítanak, akár 12 évet is kaphatnak. A vesztegetőket öt év börtönre is ítélhetik.
Vágólapra másolva!

Negyven embert érintő, rokkanttá nyilvánítással kapcsolatos korrupciós bűncselekmény-sorozatot derítettek fel Csongrád megyében - közölte Szanka Ferenc, a megyei főügyészség csoportvezető ügyésze csütörtökön Szegeden. A szóvivő szerint az érintettek alkalmanként 150 ezer és 350 ezer forint közötti összeget fizettek azért, hogy két-három évre vagy véglegesen rokkanttá nyilvánítsák őket.

Az ügyben a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal egy asszisztensét és egy magántulajdonban lévő egészségügyi intézmény orvosát befolyással való üzérkedés minősített esetével gyanúsítják - tette hozzá.

A rendőröknek több bizonyítékuk is van, így okiratok, terhelő vallomások és gyanúsítotti nyilatkozatok, továbbá az érintettek telefonjait is lehallgatták. A nyomozók szerdán nyolc helyen tartottak házkutatást, amely során a rokkanttá nyilvánítással kapcsolatos dokumentumokat és a betegek kartonjait lefoglalták.

A rendőrség szerint a vesztegetés úgy zajlott, hogy a rokkanttá nyilvánítást kérő páciensek a széles magánpraxissal rendelkező orvoshoz fordultak, ő pedig kapcsolatba lépett a rehabilitációs hivatalban dolgozó asszisztenssel, aki az ügyben döntő bizottság tagja is volt. A gyanúsítottak vallomásai szerint háromfelé osztották a pénzt: jutott belőle az orvosnak és az asszisztensnek, és az utóbbi állítása szerint ahhoz, hogy biztos legyen a rokkantosítás, másnak is juttatni kellett az összegből - tudatta az ügyész.

A sajtótájékoztatón lejátszott hangfelvételek szerint előfordult, hogy ha kellett, az elbíráláshoz fiktív orvosi leleteket is biztosítottak, a páciensnek meg sem kellett jelennie a vizsgálaton, az is elegendő volt, hogy bediktálta az adatait. Az egyik beszélgetésben az orvos arról győzködte az egyik érintettet, hogy érdemes költenie a rokkanttá nyilvánításra, hiszen évekig járadékot fog kapni.

A befolyással való üzérkedés minősített esetében 2-12 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki, az aktív vesztegetőket pedig legfeljebb 5 évig terjedő szabadságvesztésre ítélheti a bíróság. Az asszisztenst őrizetbe vették, és kezdeményezték az előzetes letartóztatását - közölte Szanka Ferenc.