Statisztikahamisítás miatt tett feljelentést az országos rendőrfőkapitány

Vágólapra másolva!
Az ügyészségen tett feljelentést statisztikahamisítás miatt Hatala József országos rendőrfőkapitány egy budapesti és egy Pest megyei rendőrkapitányság illetékesei ellen - írja a csütörtöki Népszabadság. A Legfőbb Ügyészség korábbi országos vizsgálata tízezres nagyságrendben tárt fel hibákat.
Vágólapra másolva!

Hatala József országos rendőrfőkapitány egy budapesti és egy Pest megyei rendőrkapitányság illetékesei ellen feljelentést tett az ügyészségen statisztikahamisítás miatt - írja a csütörtöki Népszabadság. A lap szerint az Országos Rendőr-főkapitányság országos ellenőrzést végez, és ha valótlan adatszolgáltatásra bukkan, ugyancsak büntetőeljárást kezdeményez.

A lap emlékeztet arra, hogy Kovács Tamás még legfőbb ügyészként levélben kérte Pintér Sándor belügyminisztert, tegye világossá munkatársai előtt, hogy a hamis statisztikaiadat-szolgáltatás miatt a büntetőjogi felelősségre vonás elkerülhetetlen. A Legfőbb Ügyészség korábbi országos vizsgálata ugyanis tízezres nagyságrendben tárt fel hibákat, hiányosságokat és szándékos torzításokat. Évi 400 ezerhez közeli bűncselekményszám mellett egy ilyen adat már veszélyezteti a statisztikai hitelességet.

A lap szerint a politika mindig érdekelt volt abban, hogy milyen képet sugalljon magáról a rendőrség. Ha több pénzre volt szükség, akkor olyan statisztikát kellett produkálni. Ha nagyobbnak vagy kisebbnek kellett lefesteni a bajt, a statisztika mindkét esetben segített.

A Népszabadság a tipikus trükkök közé sorolja, hogy ha valakinek a sérelmére több hasonló bűncselekményt is elkövetnek néhány napon belül, akkor a nyomozásokat egyesítik abban az esetben is, ha nincs bizonyíték arra, hogy a különféle bűntényeket ugyanazok követték el. Így ha az egyesített ügyben a nyomozás sikerrel jár, akkor az "statisztikailag nagyobb súllyal nyom a latban", mintha külön oldották volna meg az ügyeket.