Nol.hu: Orbán azonnali hatállyal felmentette a HM helyettes államtitkárát

Vágólapra másolva!
Azonnali hatállyal felmentették a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkárát pénteken, Tóth Zoltán Józsefnek a meg nem erősített információk szerint a Zrínyi Kommunikációs Kft. ügyei miatt kellett távoznia - írja a Nol.hu. Hende Csaba honvédelmi miniszter szerdán húszrendbeli magánokirat-hamisítás és hűtlen kezelés miatt fordult a legfőbb ügyészhez. A volt helyettes államtitkár szerint felmentéséhez a közte és Hende Csaba közötti elvi ellentétek vezettek.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli körülmények között, azonnal hatállyal felmentette tisztségéből a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkárát Orbán Viktor - írja a Nol.hu. Az újság információi szerint Tóth Zoltán József eltávolításának köze lehet a Zrínyi Kommunikációs Kft. ügyeiben tett feljelentésekhez. Hende Csaba honvédelmi miniszter szerdán fordult a legfőbb ügyészséghez, mert több mint húsz gazdasági jellegű bűncselekményt, egyebek mellett hűtlen kezelést és magánokirat-hamisítást tárt fel a Honvédelmi Minisztérium vizsgálata a Zrínyi Kommunikációs Kft. átvilágítása során. Az eltűnt pénzeket a tárca polgári peres úton próbálja visszaszerezni - mondta a miniszter a köztévének adott szerda esti interjújában.

A Nol.hu hivatalosan meg nem erősített információi szerint a jogi ügyekért felelős helyettes államtitkár hirtelen eltávolításában érdemi szerepe lehetett annak, hogy a Zrínyi Kft.-vel kapcsolatos feljelentések nem voltak kellően megalapozottak, azaz Hende minisztert tudatosan vagy véletlenül, de félrevitték az ügyben.

A Tóth Zoltán József távozásáról szóló információt a Honvédelmi Minisztérium is megerősítette a honlapnak. A minisztérium tájékoztatása szerint Tóth Zoltán Józsefet "a vele való egyeztetést követően, személyes okból mentették fel azonnali hatállyal". A minisztérium szerint a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény alapján a helyettes államtitkár felmentése "nem indoklásköteles" - írja a Nol.hu.

Elvi ellentétek vezettek a felmentéshez

A közte és a Hende Csaba közötti elvi ellentétek miatt kellett távoznia a tárcától - közölte péntek délután a Honvédelmi Minisztérium délelőtt felmentett helyettes államtitkára. Tóth Zoltán József szerint a felmentése összefüggésben áll a készülő alkotmánnyal kapcsolatos nézeteivel is. A Nol.hu pénteken, meg nem erősített információkra hivatkozva, közölte: a helyettes államtitkár hirtelen eltávolításában "érdemi szerepe lehetett annak, hogy a Zrínyi Kommunikációs Kft.-vel kapcsolatos feljelentések nem voltak kellően megalapozottak, azaz a minisztert tudatosan vagy véletlenül, de félrevitték az ügyben". Ezzel kapcsolatban Tóth Zoltán József kijelentette: "a becsületemet dokumentumokkal is alá tudom támasztani".

Tóth Zoltán Józsefet tavaly június 7-én nevezte ki Orbán Viktor a HM jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkárává. A honvédelmi miniszter egy tavaly nyári parlamenti vita során úgy beszélt róla: "a helyettes államtitkár jogász, politológus, közigazgatást oktat, hat könyvnek, számtalan cikknek a szerzője, a Szent Korona-tan egyik legelismertebb kutatója", és büszke arra, hogy a munkatársául szegődött.

A Honvédelmi Minisztériumot érintő eddigi korrupciós ügyekről itt olvashatja az [origo] összefoglalóját.