Szén-dioxid-kvótából finanszírozzák a fűtéskorszerűsítést

Vágólapra másolva!
A szén-dioxid-kvóta értékesítéséből teremtené elő a kormány azt a 16 milliárd forintot, amellyel le lehetne zárni a szocialisták által meghirdetett fűtéskorszerűsítési program első körét - közölte Bencsik János energetikai államtitkár.
Vágólapra másolva!

Idén összesen 39 ezer panellakás és 2200 családi ház fűtéskorszerűsítésére lesz lehetőség - mondta a Hirtv.hu tudósítása szerint a nemzeti fejlesztési tárca energetikai államtitkára.

Bencsik János hozzátette: ha a kormány a szén-dióxid-kvóta értékesítéséből származó bevételt is át tudja csoportosítani, úgy további 23 ezer iparosított technológiával készült panelépület energiatakarékos felújítása is megkezdődhet.

Egy írásbeli kérdésre adott fejlesztési miniszteri válaszban januárban Fellegi Tamás azt írta: 2012 végéig összesen mintegy 6-8 milliárd forint bevétel folyhat be a költségvetésbe az úgynevezett EUA típusú szén-dioxid-kibocsátáscsökkentési egységek értékesítéséből; 2011-ben a potenciális bevételek mintegy fele realizálható.

A Bajnai-kormány által készített tavaly májusi átadás-átvételi dokumentumokban az szerepelt, hogy a szén-dioxid-kvóta értékesítéséből összesen mintegy 38 milliárd forint folyt be 2008 augusztusa óta, ebből 30 milliárd forintot a zöld beruházási rendszer programjainak finanszírozására költöttek.