Elfogadhatatlan a Fidesz alkotmányterve a zöld ombudsman szerint

Vágólapra másolva!
Fülöp Sándor szerint az ombudsmani posztok összevonása lehetővé tenné, hogy rövid távú gazdasági vagy szociális érdekek elsőbbséget kapjanak az egészséges környezethez fűződő jogokkal szemben. A zöld ombudsman elfogadhatatlannak tartja a kormánypártok alkotmánytervét.
Vágólapra másolva!

A jövő nemzedékek ombudsmanja szerint elfogadhatatlan, hogy az új alkotmány tervezete alapján megszűnik az egészséges környezethez való jog és ezzel együtt az e jog érvényesítéséhez szükséges egyik intézmény, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának tisztsége. Fülöp Sándor megütközéssel fogadta a Fidesz-KDNP alkotmánytervezetét. Fülöp Sándor vasárnapi közleményében úgy fogalmaz: intézményi garanciák nélkül semmilyen alapjog, így az egészséges környezethez fűződő alapjog érvényesítése sem biztosított.

Az országgyűlési biztos megütközéssel fogadta a Fidesz-KDNP alkotmánytervezetét, amely az egészséges környezethez való alapjogot többé nem biztosítja, csupán az egészséges környezetre vonatkozó állami kötelezettséget rögzíti, és felszámolja a környezetvédelmi ombudsman intézményét is, amikor úgy rendelkezik, hogy a jövőben csak az "alapvető jogok biztosa" működik majd.

A zöld ombudsman szerint ha a kormányzó pártok ismertté vált alkotmányszövege alaptörvénnyé válik, akkor a környezetvédelmi ügyekben az általános biztos vizsgálódik majd. Úgy véli: ez esetben felrémlik annak veszélye, hogy a különböző rövid távú gazdasági vagy szociális érdekek elsőbbséget kapnak az egészséges környezethez fűződő jogokkal szemben. Így a jövő nemzedékek érdekei törvényszerűen háttérbe szorulnak - fűzi hozzá.

Nem Fülöp Sándor az első ombudsman, aki elégedetlenségét fejezi ki az alkotmánytervezettel kapcsolatban. Pénteken Kállai Ernő pofátlannak nevezte, hogy az új alaptörvényből a jogalkotók kihagynák az elmúlt két évtizedben már megszerzett kisebbségi jogokat. Az [origo] információi szerint a posztok összevonásán nemcsak Kállai és Fülöp, hanem a többi ombudsman is fölháborodott. Miközben a változás győztese az egybiztosos rendszert már régóta szorgalmazó Szabó Máté, az állampolgári jogok biztosa lehet.