Hét év börtönt kaptak a bankautomatákat dézsmáló alkalmazottak

Vágólapra másolva!
Jogerősen hét-hét év börtönt kapott az a két férfi, akik egy biztonsági cég alkalmazottjaiként elvettek a bankautomatákba szánt pénzből. Meg kell fizetniük az okozott több mint 93 milliós kárt is, de az elsikkasztott pénz nem lett meg, mert elköltötték.
Vágólapra másolva!

Jogerősen helybenhagyta a Pécsi Ítélőtábla szerdán annak a két férfinak a büntetését, akiket korábban hét-hét év börtönbüntetéssel sújtottak, amiért egy vagyonvédelmi cég alkalmazottjaiként mintegy százmillió forintot vettek el bankautomatákba szánt pénzből. A táblabíróság ezzel megalapozottnak találta az ügyben korábban eljáró Baranya Megyei Bíróság döntését, s a vádlottakat folytatólagosan, különösen nagy értékre, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett sikkasztásban mondta ki bűnösnek. Egyben kötelezte őket az általuk okozott 93,4 millió forint kár és kamatainak megfizetésére.

A bankautomaták pénzfeltöltésével is foglalkozó biztonságtechnikai társaság dolgozói 2006 tavaszától rendszeresen vettek el kisebb-nagyobb összegeket a berendezésekbe szánt bankjegyekből. Erre a cég belső vizsgálata 2008-ban derített fényt, akkor a vállalatvezetők ekkor a rendőrséghez fordultak. A vállalkozásnál akkor jöttek rá a sikkasztásra, amikor az egyik automata hibát jelzett, s az ellenőrzésekor kiderült, hogy a pénz azért fogyott ki belőle a tervezetnél korábban, mert kisebb címletű bankjegyekkel töltötték fel.

Az elvett pénz nem került meg. A két férfi először 3 millió forint elsikkasztásában állapodott meg. Az eltulajdonított összeget nem pótolták, inkább úgy döntöttek, hogy a hiányzó pénzt szerencsejátékok nyereségéből pótolják, de arra is egyre többet költöttek, így az elsikkasztott pénz összege folyamatosan nőtt. A bűncselekménnyel nem a bankokat, hanem saját munkaadójukat károsították meg, a bankautomatákba szánt pénzért ugyanis az tartozik felelősséggel.