Lemond Esztergom LMP-s alpolgármestere

Vágólapra másolva!
Egészségi okokra hivatkozva lemond esztergomi alpolgármesteri címéről az LMP-s Batyikné Csőke Ágnes. Tétényi Éva polgármester szerint a csütörtöki ülésen még nem jelölnek új alpolgármestert.
Vágólapra másolva!

Esztergom LMP-s alpolgármestere, Batyikné Csőke Ágnes megerősítette, hogy lemond tisztségéről a csütörtök esti képviselő-testületi ülésen. Batyikné a döntését egészségi okokkal indokolta. Hozzátette, hogy alpolgármesteri funkcióját társadalmi megbízatásban látta el, miközben pedagógusként dolgozott, és a két feladat összeegyeztetése nehézségeket okozott számára.

Tétényi Éva független polgármester azt mondta, a mostani ülésen biztosan nem jelöl alpolgármestert. Azt is mondta, hogy a választások után a helyi Fidesz-frakció kijelentette, tagjaik közül fél évig nem hajlandók alpolgármestert jelölni. Ez az időszak április 4-én jár le. A polgármester szerint addig eldől, hogy a frakció hajlandó-e együttműködni vele, de a képviselő-testület feloszlatása sem elképzelhetetlen.

A 15 tagú esztergomi képviselő-testületben a 10 fős kormánypárti frakció adja a többséget, a Jobbik, az LMP, az MSZP és a Vállalkozók Pártja egy-egy képviselővel van jelen, a polgármester pedig független. A polgármester és a képviselő-testület viszonya novemberben romlott meg, amikor Tétényi Éva közölte, hogy a korábbi vezetőségtől 1,2 milliárd forint kifizetetlen és lejárt számlaállományt, továbbá csaknem 20 milliárdos adósságot örökölt, ezért adósságrendezést kér, és a lejárt hiteleket nem hajlandó újabb kölcsönökből fedezni.

A kormánypárti frakció szerint a polgármester törvénytelenül indította el az adósságrendezési eljárást. Tétényi Éva pedig az Alkotmánybírósághoz fordult, mert szeretné elérni, hogy a parlament oszlassa fel a testületet, mivel megbénítja a várost az, hogy a legnagyobb képviselőcsoport nem működik együtt vele.