Ismét felmentették a MÁV Kórház gondatlansággal vádolt nőgyógyászát

Vágólapra másolva!
Nem jogerősen felmentették a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vádja alól a MÁV Kórház volt nőgyógyászát, akinek ügyelete alatt egy szülő nő meghalt, egy asszony pedig életveszélyes állapotba került még 2003-ban. Az orvost 2008-ban egyszer már felmentették, de azt az ítéletet hatályon kívül helyezte a bíróság és megismételt eljárást rendelt el.
Vágólapra másolva!

Megismételt eljárásban tárgyalta pénteken a bíróság a MÁV Kórház ügyeletes nőgyógyászának ügyét, akinek 2003. szeptember 10-ei ügyelete alatt meghalt egy szülő nő, egy másik asszony pedig életveszélyes állapotba került. A vád szerint a szülész-nőgyógyász volt a MÁV Kórház ügyeletes orvosa és két páciense is ugyanabban az időben jelentkezett a kórházban szülni. Mindketten harmadik gyermeküket várták.

Az egyik nő egy kislánynak adott életet, de a szülést követően rosszul lett, és végül az intenzív osztályra vitték. Pár órával a szülés után az orvos felettese a méh eltávolítása mellett döntött. A másik nő légembólia miatt meghalt, ami az ügyészség álláspontja szerint ok-okozati összefüggésben van azzal, hogy a méhe megrepedt, és ezt az orvos nem vette észre. A nő egy kisfiúval volt terhes, akit sikeresen újraélesztettek.

A nőgyógyászt a Pesti Központi Kerületi Bíróság még 2008. február 12-én első fokon felmentette a vádak alól, de a Fővárosi Bíróság 2009. májusában megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet és a PKKB-t új eljárás lefolytatására utasította. Ebben a megismételt eljárásban született most pénteken ítélet, amelyben a bíróság újra felmentette az orvost.

A döntést a bíró azzal indokolta: a vádban szereplő tragikus esetekben nem bizonyosodott be, hogy a történtek ok-okozati összefüggésben lennének a nőgyógyász esetleges szakmai szabályszegéseivel vagy annak mulasztása következtek volna be. Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész a bűnösség megállapítása és büntetés kiszabása érdekében fellebbez.