Megbízza Pintért Orbán a cigányok között járőrözők megállításával

Pintér Sándor bejelentette, hogy kábítószert találtak az éjszakai diszkótragédia egyik halálos áldozatának szervezetében, West-Balkán
Vágólapra másolva!
A Gyöngyöspatán is járőröző polgárőrökhöz hasonló szervezetek tevékenységének megállítására kap megbízást Pintér Sándor belügyminiszter - az [origo] információi szerint ez dőlt el azon a pénteki találkozón, amelyen Orbán Viktor a cigányság helyzetéről tárgyalt a romaügyekért felelős államtitkárral és az Országos Roma Önkormányzat vezetőjével.
Vágólapra másolva!

A cigányság helyzetéről egyeztetett pénteken Orbán Viktor miniszterelnök Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárral és Farkas Flóriánnal, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) vezetőjével (aki egyben a Fidesz parlamenti képviselője) - közölte Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője. A közlemény részleteket nem tartalmaz, csak annyit: a felek egyetértettek abban, Magyarországon a rend fenntartása a rendőrség kötelessége.

Ezzel Szijjártó a Gyöngyöspatán kialakult helyzetre céloz. A Heves megyei falu az után került az érdeklődés középpontjába, hogy a Jobbikhoz és a betiltott Magyar Gárdához több szálon kötődő Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület többtucatnyi tagja március 1-jén járőrözni kezdett, arra hivatkozva, hogy szerintük a helyi cigányok rettegésben tartják a lakosságot. A romák szerint viszont a polgárőrök és más, a faluba érkezett személyek félemlítik meg őket. (Legutóbbi helyszíni riportunk itt olvasható.)

Farkas Flórián az [origo] érdeklődésére azt mondta: a találkozó után arra kérték fel Pintér Sándor belügyminisztert, hogy dolgozzon ki akcióprogramot a helyzet megoldására. Farkas szerint ennek foglalkoznia kell a kistelepülések biztonságával is, de a hangsúly a félkatonai szervezetek megállításán van. További részletekről az ORÖ-elnök nem beszélt, szerinte épp az a miniszter feladata, hogy kidolgozza azokat. Az [origo] megkereste a Belügyminisztériumot, ahol későbbre ígértek választ.

A kormány részéről ugyanakkor eddig nem kísérte semmilyen látványos megnyilvánulás a gyöngyöspatai eseményeket, pedig korábban Orbán és Pintér is többször beszélt arról, hogy nem fogja eltűrni a félkatonai szervezeteket. Pintér már tavaly nyáron konkrétan közölte ezt: "az ilyen félkatonai szervezeteket nem fogom eltűrni". Korábban, parlamenti bizottsági meghallgatásán a belügyminiszter azt mondta, hogy a törvényeket betartó szervezeteknek helyük van az országban, de "a Belügyminisztériummal kerülnek szembe" azok, akik megszegik azokat.

Korábban egy névtelenséget kérő kormányzati tisztviselő az [origo]-nak azt mondta: a kormány nem kívánja eltűrni a félkatonai szervezeteket, de a Gyöngyöspatán járőröző polgárőrség jogi státusa más, mint a feloszlatott Magyar Gárdáé. A pénteki találkozóig a kormány hivatalosan nem nyilatkozott a helyzetről, bár pénteken Járóka Lívia fideszes EP-képviselő az [origo]-nak azt mondta, tudomása szerint már volt kormányzati egyeztetés az ügyben. Az [origo] korábbi információi szerint Balog Zoltán államtitkár egyik munkatársa is ellátogatott Gyöngyöspatára a napokban.

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület szerdán bejelentette ugyan, hogy elhagyja a települést, de közölték azt is, hogy helybeli tagjaik továbbra is járőrözni fognak. Bejelentették azt is, hogy a közeljövőben a szintén jelentős roma népességgel rendelkező Hajdúhadházra vonulnak, ahol terveik szerint kétszáz fővel járőröznének. Vona Gábor Jobbik-elnök egy múlt heti Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy ő maga is "szolgálatra jelentkezik" majd a Hajdú-Bihar megyei kisvárosban.