Lázár szerint félreértették azt, amit a nincstelenekről mondott

Lázár János, sajtótájékoztató, fidesz frakcióvezető, képviselőház, kiszivárogtatott beszéd miatt
Vágólapra másolva!
Lázár János fideszes frakcióvezető szerint manipulálták azt a szombaton előkerült felvételt, amelyen ő arról beszélt, hogy "akinek semmije sincs, az annyit is ér". Lázár egy vasárnapi sajtótájékoztatón azt mondta, hogy ő nem a szegényekről beszélt, hanem a megélhetési politikusokról, de bocsánatot kért, amiért félreérthetőek voltak a szavai. Kósa Lajos, a a Fidesz ügyvezető alelnöke szerint viszont hamisítványról van szó.
Vágólapra másolva!

Lázár János vasárnap sajtótájékoztatón reagált arra a szombaton előkerült felvételre, amelyen többek között arról beszélt, hogy "akinek nincs semmije, az annyit is ér". Lázár bocsánatot kért, de nem konkrétan a beszéd tartalmáért, hanem azért, mert szerinte félreérthetőek voltak a szavai. Közölte, hogy ő nem az átlagemberekre értette azt, amit mondott, hanem a megélhetési politikusokról beszélt.

A hódmezővásárhelyi polgármesteri tisztséget is betöltő Fidesz-frakcióvezető azt mondta, hogy a felvételen szereplő beszéd egy 2008 júniusi hódmezővásárhelyi közgyűlésen hangzott el. Lázár szerint azon a közgyűlésen a képviselői vagyonbevallásokról volt szó, és akkor mondta a szombaton közzétett mondatokat. "Nem a szegény emberekről, nem a hátrányos helyzetű emberekről beszéltem" - mondta a sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy a mondandójának lényege szerinte az volt, hogy mindenkinek a saját társadalmi helyzetéhez képest kell elérnie valamit.

"Ha egyszeri kétkezű munkásember, akkor ahhoz a jövedelemhez képest érjen el valamit. (...) Nagy baj lenne, ha olyan képviselők ülnének [a közgyűlésben], akiknek semmijük nincs" - mondta a lejátszott felvételen Lázár.

Összefoglaló Lázár vasárnapi tájékoztatójáról, amelyen lejátszották a Lázár szerint vágatlan verzióját a szombaton kikerült felvételnek

A szombaton előkerült felvételen Lázár János hallható, amint arról beszél, hogy "én soha nem szégyelltem, hogy mim van, dolgozom keményen, abban a miliőben nőttem fel, hogy a munka nem szégyen, a munka eredményét se kell szégyellni, az ember kaparjon, gyűjtsön, építkezzen kockáról kockára. Aki erre nem képes, akinek nincs semmije, az annyit is ér. Aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér, ezt tudom mondani. Annak annyi az élete. Ez az én véleményem."

Lázár János a hangfelvétel szerint ezután még arról is beszélt, hogy aki ügyesen manőverezett az elmúlt évek árfolyamingadozásai közepette, az jól is járhatott - egyben reményét fejezte ki, hogy a családfő ügyessége következtében a kisfia húsz év múlva "jó partinak" fog számítani a hódmezővásárhelyi lányos anyák körében. Lázár szerint ezek a mondatok ugyan elhangzottak, de azt is mondta, hogy a szövegkörnyezetből kiderül, hogy ő nem a szegényekről beszélt, a fiát pedig azért emlegette fel, mert az ő és a felesége vagyonbevallását is közzétette korábban.

Ez az a felvétel, amely szombaton nyilvánosságra került:

Kósa szerint hamisítvány a felvétel

A Fidesz vizsgálja, milyen jogi lépéseket tehet a hangfelvételnek az ügyében, a hamisítók ellen, mert a megvágott, manipulált szöveg semmilyen módon nem fedi a valóságot. Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke úgy fogalmazott: "mint már annyiszor, a szocialisták most is a hamisítás szerintük jól bevált eszközéhez folyamodtak."

A politikus szerint azt a szöveget, amellyel Lázár János Fidesz-frakcióvezetőt támadják, és amely egy 2008-as nyilvános közgyűlésen hangzott el, megvágták, manipulálták úgy, hogy az elveszítette az eredeti értelmét. Lázár János az említett hódmezővásárhelyi ülésen mondott beszédében a "megélhetési politikusokat" ostorozta - tette hozzá. A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint aki csak egy kicsit is veszi a fáradságot, ellenőrizheti az interneten, hogy a hangfelvétel "ebben a formában közönséges hamisítvány".

Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja vasárnapi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy pártja szerint Lázár Jánosnak, a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjének, polgármesternek a hódmezővásárhelyi közgyűlésben elmondott szavai a szövegkörnyezettől függetlenül a kormány "minden ízében szegényellenes" politikáját tükrözik vissza.

Az ellenzéki pártok szegényellenességről beszélnek

A Jobbik szánalmas magyarázkodásnak tartja a" luxus Audik és költségtérítések királyának" sajtótájékoztatóján elhangzottakat. Az ellenzéki párt szerint a jegyzőkönyvekből is kiderül, hogy Lázár János nem a megélhetési politikusokra, hanem a tisztességes munkából és nem ügyeskedésből élő szegény emberekre tett lenéző kijelentéseket, amelyek ráadásul kasztokra osztja a kétkezi munkásokat, értelmiségieket és a képviselőket.

Az MSZP szerint Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjének hódmezővásárhelyi közgyűlésben elmondott szavai a szövegkörnyezettől függetlenül a kormány "minden ízében szegényellenes" politikáját tükrözik vissza.

Lázárt egyébként mindegyik ellenzéki párt keményen bírálta a felvétel miatt már szombaton. Az LMP szerint Lázár János kijelentései a szegényekről cinikusak és felháborítóak. A Fidesz frakcióvezetője a szegényeket pellengérre állító városi szégyenlistája után újra bebizonyította, hogy szerinte egyedül a tehetős állampolgárok értékesek, szegénynek lenni pedig bűn - írja az LMP a hangfelvétellel kapcsolatban.

Az MSZP szerint Lázár Jánosnak meg kellene fontolnia, hogy örökre visszavonuljon a politikától. A szocialista párt felszólítja Lázár Jánost, hogy kérjen bocsánatot az emberektől, akiknek a becsületébe gázolt. A Jobbik is bocsánatkérésre szólítja fel Lázár Jánost "őszödi beszéde" után. Álláspontjuk szerint a fideszes politikusnak azon is el kell gondolkodnia, hogy van-e keresnivalója az országgyűlésben, a közéletben.

Civilek tiltakoztak a Fidesz székházánál

Mintegy kétszázan gyűltek össze vasárnap este a Fidesz Szentkirályi utcai székháza előtt, hogy tiltakozzanak Lázár János kijelentései ellen. Az egyik közösségi portálon szervezték meg a "polgári engedetlenségi flashmobot". A rendezvény egyik szónoka azt mondta: nem az a legfontosabb, hogy Lázár János mondjon le, sokkal fontosabb az az embertelen politika, aminek Lázár beszéde csak egy tünete. Egy másik szervező szerint a demonstráción különböző pártállású emberek is részt vettek, de semmilyen pártpolitikai megjegyzés nem hangzott el.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Lázár János érkezik a vasárnapi tájékoztatóra

Lázár számára nem ez az első alkalom az utóbbi hetekben, hogy magyarázkodásra kényszerül. Februárban amiatt érték támadások, mert kiderült, hogy luxusautónak számító S8-as Audival jár, amelyet a hódmezővásárhelyi önkormányzat és a Fidesz-frackió bérel számára. A bírálatok hatására végül leadta az autót, és saját pénzből vásárolt magának egy másikat.