Kiközösített romákról megy a vita Gyöngyöspatán

Vágólapra másolva!
Nem történt komolyabb változás a cigányok és a Jobbik helyi vezetői szerint Gyöngyöspatán, mióta a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületnek csak a helyi tagjai járőröznek a településen. A jobbikos Juhász Oszkár szerint a normális cigányok elkezdték kiközösíteni a "bűnelkövetésből élőket", a helyi cigány vezető szerint ez eddig is így volt.
Vágólapra másolva!

"Nyugodtabb a hangulat, de még mindig feszült" - mondta az [origo]-nak a Gyöngyöspatát csütörtökön elhagyó Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület távozása óta eltelt időszakról Farkas János, a helyi kisebbségi önkormányzat elnöke. A Heves megyei települést mintegy két hét után hagyta el a betiltott Magyar Gárdához és a Jobbikhoz több szálon kötődő Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, amely március 1-jén érkezett a rossz közbiztonságra hivatkozva.

Juhász Oszkár, a Jobbik gyöngyöspatai vezetője az [origo]-nak azt mondta, hogy a polgárőrség helyi szervezetésnek megalakulása miatt továbbra is jelen van a településen a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, jelenleg 19 fős tagsággal. Szerinte a polgárőrök a rendőrökkel szorosan együttműködve folyamatosan járőröznek. Azt mondta, ugyanolyan nyugodt a helyzet, mint amikor még több polgárőr volt Gyöngyöspatán. "Elindult egy folyamat a cigányok között is a polgárőrök érkezése óta, a normális családok, mintha elkezdték volna kiközösíteni a bűnelkövetésből élőket" - mondta Juhász.

Farkas János nem ért ezzel egyet, szerinte eddig is kiközösítették azokat, akikkel problémák voltak. Szerinte a cigányok továbbra is meg vannak félemlítve, és többen félnek kimenni a házukból. "Picit nyugodtabban lehet azért járkálni" - mondta, hogy milyen változás történt a polgárőrök távozása óta. A Heves megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Soltész Bálint szerint a Gyöngyöspatát is magába foglaló gyöngyösi kapitányság illetékességi kerületében április 1-jéig meghosszabbították a fokozott ellenőrzést, addig maradnak a Készenléti Rendőrség tagjai a településen.

Farkas szerint vasárnap Gyöngyöspatán megjelentek a magukat hagyományőrzőnek nevező Gój Motoros Egyesület tagjai is, de ezt az [origo]-nak tagadta az egyesület elnöke, Mészáros Imre. Soltész Bálint annyit mondott, hogy voltak motorosok, akik egy útvonalon végigmentek, de nem tud arról, hogy gój motorosok lettek volna. Gyöngyöspata polgármestere, Tábi László nem kívánt nyilatkozni, mindössze annyit mondott, hogy "szeretnének visszaállni az eredeti állapothoz", és "túl kevés idő telt el ahhoz, hogy változást lehessen látni" a polgárőrök távozása óta.

A gyöngyöspatai helyzetről szóló cikkeinket itt olvashatja.