Orbán érdeklődött Lázárnál szombaton a felvétel miatt

Lázár János és Orbán Viktor az alkotmánybírósági szavazáson a Parlamentben
Vágólapra másolva!
Fideszes képviselők szerint töretlen a bizalom Lázár János iránt, a frakcióvezetőt magyarázkodásra kényszerítő hangfelvétel kikerülését követő aggodalmakra utal azonban az, hogy az [origo] információi szerint személyesen Orbán Viktor is felhívta őt szombaton. Lázárt a parlamentben épp az a Navracsics Tibor vette védelmébe, akivel az utóbbi hónapokban több látványos konfliktusa is volt.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor kormányfő szombaton felhívta Lázár Jánost, a Fidesz frakcióvezetőjét, miután nyilvánosságra került egy felvétel, amelyen Lázár arról beszél, hogy "akinek semmije sincs, az annyit is ér" - mondta az [origo]-nak egy, a beszélgetés részleteit ismerő fideszes forrás. A forrás szerint hosszabb beszélgetés zajlott köztük, és a kormányfő megkérdezte Lázártól, hogy miben lehet a segítségére, majd amikor a frakcióvezető elmondta a történteket, azt javasolta neki, hogy álljon ki saját maga mellett.

A szombaton előkerült felvételen Lázár - aki egyben hódmezővásárhelyi polgármester is - hallható, amint arról beszél, hogy "én soha nem szégyelltem, hogy mim van, dolgozom keményen, abban a miliőben nőttem fel, hogy a munka nem szégyen, a munka eredményét se kell szégyellni, az ember kaparjon, gyűjtsön, építkezzen kockáról kockára. Aki erre nem képes, akinek nincs semmije, az annyit is ér. Aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér, ezt tudom mondani. Annak annyi az élete. Ez az én véleményem."

Lázár vasárnap sajtótájékoztatón reagált a felvételre, azt mondta: a felvételen szereplő beszéd egy 2008. júniusi hódmezővásárhelyi közgyűlésen hangzott el. Lázár szerint azon a közgyűlésen a képviselői vagyonbevallásokról volt szó. "Nem a szegény emberekről, nem a hátrányos helyzetű emberekről beszéltem" - mondta a sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy a mondandójának lényege az volt, hogy mindenkinek a saját társadalmi helyzetéhez képest kell elérnie valamit.

"Ha egyszeri kétkezi munkásember, akkor ahhoz a jövedelemhez képest érjen el valamit. (...) Nagy baj lenne, ha olyan képviselők ülnének [a közgyűlésben], akiknek semmijük nincs" - mondta a lejátszott felvételen Lázár. Az ülés jegyzőkönyvének erről szóló részlete később megjelent a hódmezővásárhelyi önkormányzat honlapján.

Hétfőn a parlamentben Navracsics Tibor igazságügyi miniszter vette védelmébe Lázárt. Volner János jobbikos képviselő felszólalásra reagálva Navracsics azt mondta: "Volner úr, árnyékra vetődött, mert Lázár János nem az ország szegényeiről beszélt, hanem a politika szegényeiről". Navracsics kiállásának érdekessége, hogy a két politikus az elmúlt hónapokban többször is konfrontálódott egymással (részletek ebben a cikkben). Lázár kritikusan reagált Navracsics azon bírálatára, miszerint a nagy jelentőségű törvényjavaslatok is egyéni képviselői indítványként kerülnek a parlament elé. A két politikus decemberben a médiahatóság rendeletalkotásai jogával sem értett egyet.

Lázárt februárban is kemény támadások érték, miután kiderült, hogy luxusautónak számító S8-as Audival jár, amelyet az általa vezetett önkormányzat és a Fidesz-frakció bérelt számára. Lázár leadta a szolgálati autót, és sajnálkozott is a történtek miatt, akárcsak a szombati felvétel megjelenése után. Az [origo] által hétfőn a parlamentben megkérdezett fideszes képviselők azt mondták, továbbra is töretlen a bizalom Lázárral szemben. Az egyik fideszes képviselő szerint bár szerencsétlen volt a mondat, de nem járt bizalomvesztéssel. Egy másik kormánypárti képviselő szerint viszont mivel szövegkörnyezetből kiragadott mondat volt, Lázárnak elnézést sem kellett volna kérnie.