Első fokon négy évet kapott a nemzetvédelmi egyetem volt rektora

Vágólapra másolva!
Hivatali befolyással való üzérkedés miatt első fokon négy év börtönre ítélte a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem volt rektorát a Fővárosi Bíróság kedden.
Vágólapra másolva!

Az ügyészség szerint Szabó János, az egyetem korábbi rektora két vádlott-társa közreműködésével egy nemzetközi cégnél próbált jogtalan előnyt kicsikarni oly módon, hogy valótlanul azt mondta, a cég egyes munkatársai ellen drog- és fegyverkereskedelem miatt titkos nyomozás folyik, de ő az eljárást a cég számára kedvezően tudja befolyásolni.

A vádlottak az eljárás során tagadták bűnösségüket, az utolsó szó jogán Szabó ártatlannak vallotta magát, és felmentést kért.

"Hivatalomban brutálisan lerohantak, állásomból elcsaptak, pedig a vádnak semmiféle egyértelmű bizonyítéka nincs" - hangsúlyozta az utolsó szó jogával élve a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem korábbi rektora. Szerinte csupán a nemzetközi cég vezetőinek nyelvi inkompetenciája vezethetett a félreértésekhez.

A szociológus végzettségű, kiterjedt üzleti kapcsolatokkal rendelkező Szabó János - akinek akadémiai doktori fokozata is van - tavaly négy hónapot töltött előzetes letartóztatásban.