Hetvenezer eladhatatlan naposkacsát pusztítottak el

Vágólapra másolva!
A termelők azért nem vették át a megrendelt állatokat Csongrád és Bács-Kiskun megyében, mert közben drága lett a takarmány.
Vágólapra másolva!

Csongrád és Bács-Kiskun megyében az év első két hónapjában összesen 70 ezer naposkacsát kellett elpusztítani, mert a fiatal állatokat a termelők nem voltak hajlandók átvenni - írja a szerdai Hajdú-bihari Napló.

A lap szerint a hetekkel korábban megrendelt jószágokat a termelők azért nem fogadták, mert az időközben megugró takarmányárak mellett már csak ráfizetéssel tudták volna felnevelni az állományt. Volt gazda, aki még a nagykaput is lelakatolta a keltetős autó előtt.

"A drasztikus akciókat követően valamelyest emelkedett ugyan a felvásárlási ár, de ez még mindig csak arra elég, hogy a termelő nullára hozza ki az idei évet" - mondta a Hajdú-bihari Naplónak Bárány László, a Baromfi-terméktanács elnöke, aki szerint jelenleg sem a termelő, sem a feldolgozó nem keres a kacsán. Az elnök ezzel együtt úgy véli, hogy tavasszal jelentősen drágulni fog a baromfihús az üzletekben.