Árvíz utáni visszaéléssel is gyanúsítják a felsőzsolcai jegyzőket

árvíz, áradások, Felsőzsolca
Vágólapra másolva!
Elégedetlen helyiek, titkolózó szereplők és a tavalyi árvíz kísértete szegélyezi azt a kedden kirobbanó felsőzsolcai botrányt, amelynek során a település jegyzőjét és aljegyzőjét is őrizetbe vették vesztegetés gyanúja miatt. Az ügyészég szerint a jegyzők összességében milliós összegeket követeltek vállalkozóktól, köztük olyantól is, aki az árvíz utáni helyreállításban vett részt.
Vágólapra másolva!

A Miskolci Városi Bíróság szerdán elrendelte Felsőzsolca két jegyzőjének előzetes letartoztatását vesztegetés gyanúja miatt. Az eset után aktivizálták magukat a jegyzők "elszámoltatását" saját ügyként kezelő helyi jobbikos politikusok, de az eset körül egyelőre nagy a titkolózás.

Másfélmillió forint, hétszázezer forint, háromszázezer forint - a megyei főügyészség tájékoztatója szerint ekkora összegeket követeltek a jegyzők több helyi vállalkozótól is. Martossy György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség szóvivője szerint vezető beosztású hivatalos személy által hivatali helyzetével visszaélve, kötelezettségszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettének a gyanúja merült fel a két jegyzővel szemben, és ez akár 5-15 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Martossy szerint a jegyzők pluszköltséget számoltak fel egy helyi kereskedőnek minden gépkocsiátírásához, egy másikhoz pedig ultimátumot intéztek: vagy lebont egy, a saját telepére felhúzott bővítményt, vagy fizet nekik hétszázezer forintot. A szóvivő szerint egyetlen olyan körülmény merült fel a vizsgálat során, amely a tavalyi árvízzel kapcsolatba hozható: a jegyzők egy, az árvíz utáni rágcsálóirtást végző helyi vállalkozótól is pluszpénzt kértek, mielőtt kiutalták volna a munkáért járó bért. Az ügyészség szóvivője szerint ez a lista még bővülhet, de egyelőre a két jegyzőn kívül nem gyanúsítanak mást, ők pedig mindent tagadnak.

"Az ügyészek egy jó darabig fognak túlórázni"

Felsőzsolca önkormányzatában nem tudtak érdemi információt adni a jegyzőkről, egy nő azt mondta, hogy ő csak a választások óta van itt, ezért nem nagyon ismeri őket. A tavalyi önkormányzati választások során szinte a teljes képviselőtestületet és a polgármestert is leváltották, Felsőzsolca nyolcfős képviselőtestületének felét most jobbikos képviselők adják. A jegyző, S. Zoltánné és az aljegyző, K. László őrizetbe vételét nem hagyta szó nélkül a helyi politika. Szegedi Márton, a Jobbik miskolci frakcióvezetője nem sokkal az őrizetbe vétel után kiadott közleményében úgy fogalmazott, hogy "a Jobbik elkezdte az igazi elszámoltatást", a párt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke pedig az Indexnek azt mondta, hogy ő tette a feljelentést az árvízi pénzek körüli machinációk, valamint okmányirodai visszaélések miatt. Az RTL Híradó azonban úgy tudja, a feljelentést az érintett vállalkozók tették.

Fotó: Mudra László [origo]
Vasvári László jobbikos alpolgármester - további képekért kattintson a fotóra!

"Én most itt nem jobbikoznék" - mondta az [origo]-nak Vasvári László jobbikos alpolgármester, és hozzátette, hogy itt sokkal inkább "igazságkereső" emberekről van szó. Szerinte ők hívták fel az ügyészség figyelmét a jegyzők ügyeire, akik már a tavalyi árvíz után gyanússá váltak számukra. "Azt gondolom, hogy itt az ügyészek egy jó darabig fognak túlórázni" - mondta Vasvári, aki szerint az ügy vesztegetéssel indult, de "sok minden más is lehet belőle". Szerinte körülbelül egy hónapja kezdte a vizsgálódást az ügyészség, de részleteket nem közölt, mondván, hogy a folyamatban lévő nyomozásról nem nyilatkozhat.

Az [origo] megkereste az ügyben érintett vállalkozók egyikét is, aki a nyomozásra hivatkozva szintén nem nyilatkozott, de azt elmondta, hogy valóban meghallgatta az ügyészség már hetekkel korábban, és azt is hozzátette, hogy szerinte ő csak "kis pont ebben az egészben", mert vannak olyanok, akiket súlyosabban megkárosítottak. A helyi okmányirodában várójában egy idős férfi azt mondta, hogy az árvíz után "tűntek el csomagok", de részleteket nem mondott, és az iroda munkatársai sem nyilatkoztak.

"A jegyző az ilyen susmus"

A jegyző egyik családtagja szerda délelőtt az [origo]-nak azt mondta, szerinte egyszerűen arról van szó, hogy nem tartottak igényt a jegyzők munkájára. "Miért nem mondják egyszerűen azt, hogy menjenek a picsába?" - mondta dühösen. A hozzátartozó szerint politikai okokból, alaptalan vádakkal vitték el a jegyzőt, pedig "tisztességesen, rendesen dolgozott". A családtag szerint az egész a helyi Jobbiktól indult ki. "Aki eddig jó volt, az már nem jó" - mondta. Több kérdésünkre azonban nem volt hajlandó válaszolni, a jegyzőt ért vádakkal kapcsolatban később pedig csak annyit mondott, hogy nem nyilatkozik.

Fotó: Mudra László [origo]
A felsőzsolcai városháza - további képekért kattintson a fotóra!

Az aljegyző háza ottjártunkkor üresen állt, szomszédjai csak látásból ismerték, az utca végén pedig nem is hallottak róla. S. Zoltánnéról viszont igen, egy férfi szerint sokan haragudtak rá. Egy, az önkormányzat előtt sétáló nyugdíjas azt mondta, hogy ő például segítséget kért az árvíz után, de a jegyzők elhajtották, és egy kis kocsmában is többen azt mondták, hogy volt bajuk a jegyzővel, aki szerintük időnként "lekezelően" viselkedett.

Egy, a déli órákban a kocsmában lévő önkormányzati dolgozó szerint "a jegyző csak az első lesz, de többen fogják követni". Konkrétumokat azonban senki sem tudott mondani, a helyiek pedig valahogy mindig visszakanyarodtak a tavalyi árvíz utáni segélyosztáshoz. A városban jelenleg is folyik az új gátrendszer építése a Sajó mellett. "Korrupció mindenhol van az országban. Ha van itt probléma, akkor az az árvíz utáni segélyekkel van" - mondta egy, a Sajó közelében élő vállalkozó.