Mit üzen a romagyilkosság egyik vádlottjának tetoválása és pulóvere?

romagyilkosságok, cigánygyilkosságok, romák elleni támadássorozat, bírósági tárgyalás 2011. március 25-én, Harcos, 88, P. Zsolt vádlott
Vágólapra másolva!
Egy 88-as szimbólummal a nyakára tetoválva, és Harcos-Hungary feliratú pulóverben jelent meg a pénteki tárgyaláson a romagyilkosságok egyik vádlottja. Az [origo] által megkérdezett történészek szerint a 88-as szimbólum egy neonáci jelkép lehet, a pulóver pedig egy olyan nemzeti érzelmű üzletláncnak a terméke, amely tulajdonosa "radikális hazafiaknak" ajánlja a termékeit, és ismerte is a vádlottat is.
Vágólapra másolva!

"A Harcos nem csak egy divat, ennél sokkal több: fegyver a rendszer ellen, amelyet a legkártékonyabb eszme a liberalizmus irányít"- ez a figyelmeztetés ugrik fel annak a ruházati boltnak a honlapján, amelynek a termékét P. Zsolt, a romagyilkosságok harmadrendű vádlottja is viselte a pénteken kezdődő per első tárgyalásán. A "Harcos-Hungary" feliratú pulóveren rovásírással is szerepel az előbbi szöveg, a "Magyar-Harcos" ruhák készítője pedig kifejezetten radikális hazafiaknak ajánlja őket a honlap szerint.

P. Zsolt a per vádirata szerint már fiatalkora óta ellenszenvet érzett a romák iránt, és ezt nem is titkolta. Korábban sorkatona is volt, fegyveres vagyonőrként is dolgozott, a végzettsége pedig cukrász (a romagyilkosságok vádlottjairól ebben a cikkünkben, a vádirat többi részéről pedig itt olvashat). A vádirat szerint P. Zsolt feszült helyzetekben nehezen alkalmazkodó, és agresszívvá válik.

"Megdöbbentünk, amikor megtudtuk, hogy őket vádolják" - mondta az [origo]-nak Kis Csaba, aki a P. Zsolt által is viselt "Magyar Harcos" ruháknak a készítője és árusítója. "A nemzeti radikális tábor nem olyan nagy, hogy ne ismernénk egymást" - mondta Kis, aki P. Zsolthoz hasonlóan szintén egy Debrecenhez közeli városban él. A vádlottakat "koncertekről, nemzeti radikális rendezvényekről" ismerte. "Visszahúzódó fiatalember, annak ellenére, hogy szép nagy darab" - mondta P. Zsoltról Kis. Szerinte amikor elfogták őket, akkor senki nem akarta elhinni, hogy őket gyanúsítják, és még az is felvetődött, hogy az egész csak "manipuláció". Szerinte azonban ez inkább akkor volt téma az ottani radikális körökben, mostanság már nem nagyon beszélnek róla.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Neonáci jelkép is lehet a 88-as szám

"Mi, Harcos ruházatot viselők, olyan hazáért küzdünk, amelyben a magyar nemzeti érdek mindenek felett áll" - írja Kis Csaba a "Magyar Harcos" honlapján található figyelmeztetésben. Kis a szövegben értékként kihangsúlyozza a hazaszeretet és azt is leírja, hogy a "Harcos ruházattal megkülönböztetjük magunkat a szürke átlagtól, a rendszer rabszolgáitól, akik nem érzik, hogy a Kárpát-medence magyarsága a jelenlegi határoktól függetlenül egy és oszthatatlan".

Neonáci jelkép is lehet

P. Zsolt nyakán jól látható egy tetoválás, egy 88-as szám, amely több dolgot is szimbolizálhat. Az [origo] által megkérdezett, a téma érzékenysége miatt névtelenséget kérő történészek szerint a 88 egy neonáci jelkép, amelyet Németországban használtak először. Szerintük a két nyolcas tulajdonképpen a latin abc nyolcadik betűjét jelöli kétszer, amely a HH betűket adja ki. Egy, az [origo]-nak a szélsőjobboldali csoportok haragjától tartó, és ezért név nélkül nyilatkozó történész szerint ez a két betű a "Heil Hitler" náci köszöntést jelenti, és azért találták ki, hogy ezzel kerüljék meg a szigorú, önkényuralmi jelképet tiltó német szabályozást.