Áprilistól drágulnak a kombinációs gyógyszerek

Vágólapra másolva!
A tb-támogatások csökkentésével mintegy huszonöt százalékkal drágulnak áprilistól az úgynevezett kombinációs gyógyszerek - írja a hétfői Magyar Nemzet. A zömében vérnyomáscsökkentő készítmények támogatásának megváltoztatásával 4 milliárdot spórol az állam.
Vágólapra másolva!

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár áprilistól csökkenti több száz gyógyszer, döntően vérnyomáscsökkentők tb-támogatását, ezáltal több úgynevezett kombinációs készítmény ára drágul majd - írja a hétfői Magyar Nemzet. A kombinációs készítmények olyan gyógyszerek, amelyek nem egy, hanem két hatóanyagot tartalmaznak, ezért nem kell két gyógyszert beszedni, hanem elég csak egyet.

A termékek tb-támogatása azért csökken, mert a hatóságok egy felülvizsgálat során indokolatlannak találták azt, hogy összegszerűen több támogatást kapnak ezek a szerek, mint amennyit a két hatóanyagot külön-külön tartalmazó gyógyszer együttesen. Az újság birtokába jutott szakmai anyag szerint ezzel négymilliárd forintot spórol az állam. Egy nemzetközi gyógyszerpiaci forgalmat mérő cég szerint a hazai lakosság tavaly 16-17 milliárd forintot költött ezekre a készítményekre, vagyis ha nem állnak át másik gyógyszerre, akkor a 25 százalékos költségnövekedést nekik kell fizetniük - írja a lap.

A Magyar Nemzet közlése szerint ez az intézkedés nincs összefüggésben a Széll Kálmán-tervben előirányzott - két év alatt - 120 milliárd forintos támogatáscsökkentéssel. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár korábban azt mondta, hogy az idén 17-22 milliárdos kiigazító lépésekre lesz szükség az ágazatban, a kombinációs gyógyszerek támogatásának csökkentésével csak 4 milliárdot spórolhat az állam, vagyis további lépések várhatók - írja a lap.