Bérrendezés hiányában tömegesen mondhatnak föl a magyar orvosok

Vágólapra másolva!
Több mint kétszeresére emelné a kezdő orvosok fizetését a Magyar Rezidensszövetség - írja keddi számában a Magyar Nemzet. A szövetség elnöke szerint, ha nem teljesítik feltételeiket, tömeges felmondások várhatók.
Vágólapra másolva!

Jövő évtől 200 ezer forintos nettó kezdő orvosi, és nettó 300 ezer forintos kezdő szakorvosi bért követel a Magyar Rezidensszövetség - írja a keddi Magyar Nemzet. A szervezet elnöke szerint ma egy kezdő orvos körülbelül 85 ezer forint nettót visz haza, míg egy kezdő szakorvos 120 ezer forint közeli összeget. Az emelés mértéke meghaladná a 100 százalékot, de ez is csak arra lenne elegendő, hogy az ország ne veszítsen teljes orvosegyetemi évfolyamokat - mondta Papp Magor, aki kifejtette azt is, hogy a helyzet arra kényszeríti a fiatalokat, hogy elfogadjanak hálapénzt - írja lap.

A Magyar Nemzet azon kérdésre, hogy mit tesznek, ha a kormány nem teljesíti a bérkövetelésüket, Papp azt mondta, hogy erről még folynak az egyeztetések, de elképzelhető, hogy a cseh orvosokhoz hasonlóan tömeges felmondások várhatók. Csehországban az alacsony bérek miatt tavaly decemberben négyezer orvos mondott fel, a felmondási idő lejártával pedig súlyos szakemberhiány lépett volna föl az országban. A kormány és a cseh orvosok szakszervezete végül kompromisszumos megoldásra jutott.