Blikk: A széthullás fenyegeti az átlag 8 éves minisztériumi autókat

kormányzati autók
Vágólapra másolva!
Hetente mintegy kilenc váratlan meghibásodás történik a 211 autóból álló minisztériumi gépjárműparkban - értesült a Blikk. A minisztériumi kocsikat beszerző főigazgatóság szerint a koros autók fenntartási költségei rövid távon magasabbak, mintha újabbakat vennének.
Vágólapra másolva!

Átlagosan 300-500 ezer kilométert futottak a miniszteri, államtitkári és helyettes államtitkári gépkocsik - írja szerdai számában a Blikk. A napilap úgy tudja, hogy Navracsics Tibor közigazgatási miniszter alatt nemrég két szolgálati jármű is lerobbant, ezért sokszor a saját autójával közlekedik. Az írás szerint a minisztériumi sofőrök is panaszkodnak, hogy a szolgálati kocsik olyan rossz állapotban vannak, hogy jóformán széthullanak alattuk.

A Közigazgatási Minisztérium helyettes államtitkára, Latorcai Csaba a Blikknek elmondta, hogy július óta már az ötödik kocsit használja emiatt. Elmondása szerint volt, amelyiknek a műszerfala vagy a váltója esett szét, vagy egyszerűen csak leállt a puszta közepén.

A minisztériumi autóflotta összesen 211 kocsiból áll, amelyek átlagosan 8 év körüliek, a legidősebb kocsi 19 éves. A Blikk úgy tudja, hogy hetente átlagosan 9 váratlan meghibásodás történik. A minisztériumi kocsikat beszerző és karbartartó Központi Szolgáltatási Főigazgatóság tanulmánya szerint ezeknek az autóknak a fenntartási költségei rövid távon sokkal magasabbak, mint az, ha az elhasznált kocsik helyett újabbakat vennének.