Orbán is kitenné a polgármestereket a parlamentből

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor szerint egészségtelenül beszűkülne a politikai osztály, ha 50-100 polgármester ülne egy 200 fős parlamentben, ezért ő is a mellett van, hogy 2014-től ne lehessenek parlamenti képviselők a települések polgármesterei - mondta a miniszterelnök az MR1 180 perc című műsorában. Orbán a műsorban szégyenlős alkotmánynak nevezte a hatályos alaptörvényt.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor szerint bár volt és van értelme annak, hogy polgármesterek parlamenti képviselők legyenek, mégis az összeférhetetlenség mellett érvel, ugyanis a 2014-től létrejövő 200 fős parlament esetében "nem ülhet bent 50-100 polgármester, mert akkor beszűkülne a politikai osztály, ami egészségtelen lenne." A miniszterelnök erről az MR1 Kossuth Rádió 180 perc című műsorának szerdai adásában beszélt.

A kormányfő leszögezte, hogy a polgármestereket az emberek választották meg, ezért "azzal vádolni őket, hogy két helyről is fizetés kapnak, szerintem egy oktondi álláspont." Hozzátette, hogy mivel a polgármestereknek el kell járniuk településeik ügyeiben, és erre a leghatékonyabb helyszín a parlament, ezért "egyik munkájukból következik a másik." Korábban olyan vélemények is napvilágot láttak az ügyben, hogy valószínűleg a kétharmados törvények keretében rendezik majd, hogy a polgármesterek ne lehessenek parlamenti képviselők. Erről itt olvashat bővebben.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy keresik annak a megoldását, hogyan lehetne a polgármestereket másképp bevonni a döntéshozatalba, és ki is fogják választani "a magyarok alkatához leginkább illő méretű, számozású megoldást."

"Szégyenlős alkotmány"

A miniszterelnök "szégyenlős alkotmánynak" nevezte a jelenleg hatályos alaptörvényt a 180 perc műsorban, mert az rögzítette, hogy csak ideiglenes, és csak addig lesz érvényben, amíg a végleges el nem készül. Orbán Viktor szerint az elmúlt 20 évben kiderült, hogy az 1989-es "munka tökéletlen volt, bár előrébb vitte az országot", azóta pedig "nem volt olyan kétharmad, amely képes lett volna alkotmányozni. Mert amikor az MSZP és az SZDSZ kormányon volt, olyan volt közöttük a bizalmi viszony, amely nem tette lehetővé, hogy megalkossák az új alkotmányt." A kormányfő hozzátette, hogy az elmúlt évtizedekben az Alkotmánybíróság ítéleteivel orvosolta az alaptörvény "tökéletlenségeit" és ebből létrejött egy "láthatatlan alkotmány, ami azonban nem egészséges, ezért is kell most elkészíteni az új alkotmányt."