Vágólapra másolva!
Január 1-jétől életbe léphet az alkotmányba várhatóan bekerülő két jog, az önvédelem és a tulajdonjog védelme mentén módosított új büntető törvénykönyv - mondta Szijjártó Péter szerda reggel a Mokkában. Valószínűleg a választójogi törvény is módosul még az idén.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter a Tv2 Mokka című műsorában szerda reggel kijelentette, hogy az új alaptörvény áprilisi megszületése esetén 2012. január 1-jével várhatón új büntető törvénykönyv lép hatályba. A miniszterelnöki szóvivő szerint erre azért van szükség, hogy megteremtődjön a törvényi háttér az új alaptörvénybe várhatóan bekerülő két jog, az önvédelem és a tulajdon védelmének a joga alkalmazásához.

Szijjártó elmondta, korábban a Fidesz több olyan visszajelzést is kapott, hogy az emberek tűrhetetlennek nevezték, hogy a jelenlegi büntető törvénykönyv szerint a bűncselekmény elkövetésének eredeti áldozata akár rosszabbul is járhat, mint aki a bűncselekmény eredeti elkövetője. Szijjártó arra a kérdésre, hogy ez a döntés együtt jár-e majd a fegyvertartás liberalizációjával, nem adott egyértelmű választ.

A miniszterelnöki szóvivő emlékeztetett arra, hogy a Fidesz-kormány idején már volt példa a büntető törvénykönyv szigorítására, a Fidesz egyik első intézkedése volt a három csapás bevezetése, ami az erőszakos bűncselekményeket elkövetőknél tette lehetővé az életfogytiglani börtönbüntetés kiszabását. Erről itt olvashat bővebben.

Szijjártó Péter szerint valószínűleg még az idén módosul a választójogi törvény is, amely a határon túl élő magyaroknak adna választójogot. Az még nem dőlt el, hogy ez pontosan milyen formában történik majd meg - mondta.