Lázár nem adja fel a vármegye elleni küzdelmét

Lázár János, sajtótájékoztató, fidesz frakcióvezető, képviselőház, kiszivárogtatott beszéd miatt
Vágólapra másolva!
Mellőzné a vármegye kifejezést az új alaptörvényből Lázár János fideszes frakcióvezető, aki szerint a 21. századnak szóló alkotmányban túl régies díszítőelem lenne ez a szó. Azt mondta, nincs még róla frakciódöntés, és érvelni fog ellene.
Vágólapra másolva!

"Kár lenne ilyen (magas) labdát feladni" - mondta pénteken Lázár János kormánypárti frakcióvezető a vármegye kifejezés alaptörvénybe kerüléséről pénteken. Az alkotmánytervezethez benyújtott módosító indítványokról sajtótájékoztatón beszámoló Lázár közölte, a frakciónak nincs végleges álláspontja a kérdésről, ez április 11-én dől el. Azt mondta, hogy bár elfogadja az esetleges ezzel ellentétes döntést, érvelni fog az ellen, hogy a kifejezés így szerepeljen az új alaptörvényben.

Emellett több érvet is felsorakoztatott. Azt mondta egyrészt, hogy a fiatalok a nem feltétlenül értik magát a szót. Ráadásul szerinte a kifejezés sokaknak teljesen mást jelent: másként értelmezik a "jogtörténeti romantikusok" a XII. kerületből, és másként azok, akiknek a felmenői "cselédek vagy kubikosok voltak". Lázár szerint a kifejezés a 21. század értékeit megfogalmazó alkotmány jövőnek szóló üzenetét "még díszítőelemként is rombolja", és azt mondta, arra fogja kérni a frakció tagjait, hogy mérlegeljék, mennyiben összeegyeztethető ez a modern alkotmánnyal.

A vármegye kifejezés szerepelt az eredeti tervezetben, majd a hétfőn a parlamenthez benyújtott módosító csomag ezt kivette volna, kedden azonban a parlament illetékes bizottsága a megtartása mellett döntött.

Több, korábban már ismertetett módosító indítványról is beszélt, így szóba hozta a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést, az önvédelemhez való jogot (erről itt és itt olvashat bővebben) és a szociális biztonságra való törekvés a jogát. Lázár közölte azt is, hogy az új alkotmány világossá teszi, az állami erőszak-monopólium privatizálására nincs törvényes lehetőség, mivel az szent és sérthetetlen, és "semmilyen gittegylet nem veszélyeztetheti".

A frakcióvezető arról is beszélt, hogy a képviselők jogállásával kapcsolatos módosítások között várhatóan szerepelni fog, hogy egy házaspár mindkét tagja ne lehessen országgyűlési képviselő a polgármesteri és a parlamenti képviselői pozíció összeférhetetlenségéhez hasonlóan. Készek egyúttal a mentelmi jog újragondolásra is úgy, hogy az köztörvényes ügyekben nem, de magánvádas és becsületbeli ügyekben ez megillesse a politikusokat.