Felforr a fővárosi fideszes belháború az alkotmányozás végén

Vágólapra másolva!
Az alkotmányozási folyamat végén akár komolyabb konfliktust is okozhat fideszes politikusok szerint a párton belül egy olyan formálódó javaslat, amely megerősítené a fővárosi kerületek pozícióját. Az [origo] információi szerint fideszes kerületi polgármesterek által támogatott terv tovább élezheti a Tarlós István főpolgármesterrel korábban kirobbant konfliktusukat. A kérdés még nem dőlt el, a Fidesz vezetése ezen a héten hoz döntést az ügyben. 
Vágólapra másolva!

Bár egyelőre nem nyújtották be, de egy olyan módosító javaslat is készült az alkotmánytervezethez, amely erősebb jogosítványokat adna a fővárosi kerületeknek - értesült az [origo] több fideszes forrásból. A Fidesz egyik befolyásos politikusa hétfőn az [origo]-nak azt mondta: elképzelhető, hogy ez a javaslat komolyabb konfliktust okoz majd a párt parlamenti frakciójában.

Több jogosítvány a kerületeknek

Az alkotmánytervezet Alapvetés című fejezete foglalkozik a fővárossal. Ebben jelenleg az olvasható, hogy "Magyarország fővárosa Budapest. Magyarország területe vármegyékre, városokra és községekre tagozódik. A városokban kerületek alakíthatók." Az [origo]-nak több fideszes politikus is azt mondta: egy javaslattervezet többek között úgy biztosítana erősebb jogosítványt a kerületeknek, hogy feltételes helyett kijelentő módban mondaná ki, hogy "a fővárosban kerületek vannak".

Egy fővárosi fideszes politikus szerint a javaslatot kidolgozó munkacsoportot Rogán Antal V. kerületi polgármester vezette. Egy másik fideszes ehhez annyit tett hozzá, hogy a javaslatot főként kerületi polgármesterek támogatják. Ez a fejlemény tovább élezné azt a konfliktushelyzetet, amely tavaly alakult ki Tarlós István fideszes támogatással megválasztott főpolgármester és több fideszes vezetésű kerületi önkormányzat között.

Tarlós már tavaly év végén vitába keveredett Rogánnal, miután az V. kerületi polgármester decemberben egy törvénymódosító javaslattal elérte, hogy az idegenforgalmi adót ne a fővárosi önkormányzat, hanem a kerületek szedhessék be. A döntéssel a főváros 1,5-1,7 milliárd forinttól esett el, az V. kerület pedig a korábbi 10 millió helyett 600 millió forintos bevételre tett szert. Láng Zsolt, II. kerületi polgármesterrel pedig a budai fonódó villamos miatt keveredett vitába Tarlós, bár a főpolgármester azt mondta, hogy ez egy szakmai jellegű és nem politikai konfliktus.

A kerületeknek erősebb jogosítványt adó javaslat azért is okozhat konfliktust, mert Tarlós több jelét adta annak, hogy a kerületek hatáskörének gyengítését szeretné. A Magyar Hírlapnak adott január végén adott interjúban Tarlós arról beszélt, hogy szerinte erősebb fővárosi önkormányzatra van szükség. "Ésszerű szakmai döntés jelentene az erős központ és a gyengébb kerületi helyhatóságok kialakítása. Ha nem így lesz, előbb-utóbb parciális, illetve egzisztenciális érdekek miatt széthullik a város" - fogalmazott a főpolgármester.

A Fidesz elnöksége dönt

Fideszes források szerint a kérdéssel már foglalkozott a párt elnöksége is, a végső döntést azonban a héten hozza meg a testület, amikor arról döntenek majd, hogy a módosító indítványok közül melyeket támogatnak majd. Bár a kerületekről szóló javaslatot egyelőre nem terjesztették a parlament elé, erre később bizottsági módosítók, illetve úgynevezett koherenciazavart kiküszöbölő módosító indítványok formájában nyílhat még lehetőség.

Az új alaptörvény jelenlegi verziójában az külön nem is szerepel, hogy létezik fővárosi önkormányzat, de korábban az alkotmányozásban résztvevő, névtelenséget kérő fideszes politikusok az [origo]-nak azt valószínűsítették, hogy a főváros ügyében a status quo fenntartása legvalószínűbb. A párt egyik vezető politikusa szerint túl nagy lenne a politikai ára akár a kerületek, akár a fővárosi önkormányzat megszüntetésének, egy polgármester-képviselő szerint viszont Tarlós István főpolgármesternek is el kell fogadnia, hogy a főváros egyben kezelhetetlenül nagy lenne. Akad olyan fővárosi fideszes politikus, aki épp ezért nem is számít tiltakozásra Tarlós részéről az alaptörvény-tervezet módosítása ellen, mert szerinte a főpolgármester sem gondolkodik olyan forgatókönyvben, hogy megszűnnek a kerületek.

Megkerestük az ügyben Rogán Antalt is, a polgármester sajtóosztálya cikkünk megjelenése után azt közölte: sem Rogán, sem az általa vezetett munkacsoport nem készít olyan alkotmánymódosító javaslatot, amely a jelenlegihez képest többletjogokat adna a kerületeknek. A fővárosi önkormányzat kommunikációs igazgatója, Szűcs Somlyó Mária mindössze annyit mondott: Tarlós rendszeresen találkozik a kerületi polgármesterekkel, de nem tud arról, hogy a kérdés szóba került volna.