Népszabadság: Nem lesz kötelező új esküt tenni az új alkotmányra

Vágólapra másolva!
A közigazgatási tárca államtitkára és az alkotmányelőkészítő bizottság fideszes alelnöke is cáfolta azt a korábbi lapértesülést, hogy az állami és önkormányzati alkalmazottak, rendvédelmi dolgozók, katonák és mások is kötelesek lesznek esküt tenni az új alaptörvényre.
Vágólapra másolva!

Jelenleg nincs előkészületben olyan szabály, amely előírná, hogy az új alkotmányra elfogadása után esküt kell tenniük az állami és önkormányzati alkalmazottaknak, a rendvédelmi dolgozóknak és a katonáknak - mondta a Népszabadságnak a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára, Rétvári Bence. Ráadásul - mint fogalmazott - az új alaptörvény csak jövő januárban lép majd életbe, így ez a kérdés legkorábban akkor merülhet fel. Gulyás Gergely, az alkotmány-előkészítő bizottság fideszes alelnöke is cáfolta, hogy ilyen döntés született volna.

Azzal összefüggésben, hogy Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a Népszavának korábban azt mondta, hogy az MSZP nem fog esküt tenni az új alkotmányra, Gulyás Gergely, az alkotmány-előkészítő bizottság fideszes alelnöke a Magyar Nemzet keddi számában azt mondta: ő személy szerint sem pártolja, hogy a képviselőknek újból esküt kelljen tenniük. "Az Országgyűlés tagjai az alakuló ülésen letették képviselői esküjüket, ezt nem kell megismételni a ciklus közben" - fejtette ki álláspontját a honatya, hozzátéve: Az ügyben egyelőre nincs döntés a párton belül, igaz, a kérdés nem is szerepel napirenden.

Korábban a Népszava írt arról, hogy az új alkotmány elfogadása után az állami és önkormányzati alkalmazottaknak, valamint a rendvédelmi dolgozóknak és katonáknak esküt kell tenniük az új alaptörvényre.