A politikusok viszálya miatt szűnnek meg a buszjáratok Esztergomban

Vágólapra másolva!
Három éve nem fizet a Vértes Volánnak az esztergomi önkormányzat, így a cég felmondta a vele kötött szerződést, ami miatt teljesen megszűnik a városi tömegközlekedés. Részben az esztergomi politikai viszályok állnak emögött, miután a helyi képviselő-testület egyszer sem vette napirendre a helyzet megoldását. A független polgármester és a vele szemben álló Fidesz-frakció egymást okolják.
Vágólapra másolva!

Megszünteti a helyi tömegközlekedést Esztergomban június végén a Vértes Volán Zrt., mert az önkormányzat három éve nem fizet a szolgáltatásért, és a tartozása már eléri a 112 millió forintot - közölte a társaság szerdán. A cég hétfőn küldött levelet az önkormányzatnak a szerződés felmondásáról, miután többször is eredménytelen kísérletet tett a vita rendezésére.

Németh Tamás, a Vértes Volán Zrt. vezérigazgatója szerint a problémát súlyosbítja az önkormányzatnál indított adósságrendezési eljárás, amelynek keretében a tartozást befogadták, de sem garancia, sem határidő nincs a fizetési kötelezettségre. Ezért a cég feltehetőleg kénytelen lesz veszteségként elkönyvelni az elmúlt három évre és az idei hat hónapra vonatkozó szolgáltatási ár egy részét.

Esztergom városi tömegközlekedése így megszűnik, a Vértes Volán a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egyetértésével úgy enyhíti a problémát, hogy átmenetileg átalakítja a várost érintő távolsági járatok menetrendjét, hogy azok részben használhatók legyenek az Esztergomon belüli közlekedésre is.

A szerződés felmondása mögött részben a városban állandósult politikai viszályok állnak. A helyi buszjáratokat az ötvenes évek óta a Vértes Volán üzemeltette, de az utóbbi években Esztergom évente írt ki pályázatot a helyi közlekedésre. A szolgáltatás további sorsáról, újabb pályázatról szóló előterjesztés többször is szerepelt az önkormányzati testület napirendi tervei között, de a témát a Vértes Volán szerint egyszer sem tárgyalták.

Tétényi Éva, a város független polgármestere - akinek viszonya régóta nem rendeződött a képviselő-testületben többségben levő helyi Fidesz-frakcióval (erről szóló cikkeinket itt találja) - azt mondta az MTI-nek, hogy várható volt a Vértes Volán lépése. "November óta folyamatosan jeleztem a képviselő-testületnek, hogy a vállalattal való szerződéskötést napirendre kellene tűzni, mert ennek hiányában megszűnik a helyi közlekedés, de a Fidesz-frakció a témát nem tárgyalta meg" - fogalmazott.

Steindl Balázs, a képviselő-testület Fidesz-frakciójának vezetője viszont azt mondta, a tömegközlekedés a Tétényi Éva által elindított csődeljárás miatt szűnt meg. A frakcióvezető szerint a Fidesz kész tárgyalni a Volánnal, de ehhez az kell, hogy legyenek testületi ülések, és a képviselők megbízzanak egy csoportot a tárgyalásokkal. Tétényi ugyanis még március 31-én jelentette be, hogy a Fidesz-frakció együttműködésének hiánya miatt, tartós akadályoztatásra hivatkozva nem tart több képviselő-testületi ülést. Azt is mondta, hogy április 8-án Esztergomból gyalog indul a Parlamenthez, nyílt levélben kéri a testület feloszlatását Orbán Viktor miniszterelnöktől, Esztergom díszpolgárától.