Nem a Marsról jött a médiatörvény az államtitkár szerint

Vágólapra másolva!
Sok esetben elavultak az új médiatörvényt érő kritikák - mondta Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában. Szerinte félelmet keltő vagy "ismeretlen terepet" kialakító változásokat az új médiatörvény nem állított elő, és Magyarországon semmi nem fenyegeti a szólás- és véleményszabadságot.
Vágólapra másolva!

A kormánynak nincs tennivalója a médiaszabályozással annak ellenére, hogy ez állami feladat lenne, hiszen létrejött a Médiatanács, amely független szervezetként látja el munkáját, így abba a kormánynak nincs beleszólása - jelentette ki a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Kovács tájékoztatott azokról a megbeszélésekről, amelyeket Frank La Rue-vel, az ENSZ szólás- és véleményszabadságért felelős jelentéstevőjével folytatott, ahol szóba kerültek a médiastruktúrával kapcsolatban felmerült aggályok is.

"Számos ilyen aggály van, meglepőek ezek az érvek, mert vissza-visszajönnek. Én idealistának neveztem a sajtótájékoztatón ezt a közelítést. Egy olyan elképzelt világból indulnak ki, amelyben persze létezhetnének a szabályozás nélküli, önszabályozó testületek. De sajnos mi nem egy elképzelt világban élünk" - mondta Kovács a médiatörvényt ért kritikákról.

A médiaszabályozás eddigi modellje tizennégy éven keresztül próbált működni Magyarországon, és gyakorlatilag csődbe vitte a közszolgálati médiumokat Kovács szerint. Olyan rendszerek jöttek létre, amelyben tévéelnököt nem sikerült választani, a működésképtelenség határán működött például a közszolgálati televízió, ezzel pedig szakítani kellett - mondta, és kijelentette: a Médiatanács tagjait a kormány függetlennek tekinti, bár többen valamilyen módon köthetők a Fideszhez.

Az új médiatörvény nem a Marsról pottyant közénk - mondta Kovács, aki szerint a jogszabály folytat egy olyan hagyományt, amely a rendszerváltás előttről a magyar jogrendszer részét képezi. Szerinte félelmet keltő vagy "ismeretlen terepet" hozó jelentősebb változásokat az új médiatörvény nem állított elő, a bíróságok is a rendszer részei egy évtizede.