Economist: Az alkotmánynak politikai alkukon felül kéne állnia

Vágólapra másolva!
A magyar alkotmányozási folyamatról közölt kritikus cikket az Economist. A brit hetilap szerint a kormány korlátozott konzultációval, gyorsított menetben fogadtatja el az új alkotmányt.
Vágólapra másolva!

"A magyar alkotmányt meg kell újítani" -ezzel az alapvető megállapítással kezdte cikkét az Economist, "jogi mismásolásnak" nevezve a részben a kommunista időszakban, részben az 1990-es rendszerváltás idején, részben az elmúlt év kétharmados Fidesz-kormányzás alatt keltezett jelenlegi dokumentumot.

A cikk szerint az alkotmánynak a politikai alkudozáson túlmutatónak kéne lennie. Amennyiben minden politikai párt álláspontját tükrözné, úgy nagyobb legitimációt (társadalmi elfogadottságot - a szerk.) kapna, ami után nehezebb lenne megváltoztatni. Ezzel szemben - állapította meg a cikk szerzője - a kormány elidegenítette az ellenzéket és bekebelezte vagy félreállította a független intézményeket. Az újakat, mint a Médiatanács, csak a kormánypárt emberei alkotják - tette hozzá.

"Az ellenzékkel való egyeztetés helyett a kormány 8 millió választónak elküldött kérdőívet állított össze azzal az ígérettel, hogy figyelembe veszik a válaszokat" - írta az Economist, és megjegyezte, hogy Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő a kétharmados felhatalmazásra hivatkozott az alkotmányozásnál. "Sőt, azt is hozzátette, hogy az alkotmányos ügyről való népszavazás nem megengedett" - írta a lap.

Az Economist szerint az új alkotmány tervezete a történelmi és a modern elemek keveréke. Előbbiekhez a kereszténységre utalást, a Szent Korona beillesztését, a határon túliakkal foglalkozó részt, a házasság meghatározását vagy a történelmi alkotmányra való hivatkozást érti, míg a környezet és a biológiai sokféleség megóvását, vagy épp az emberkereskedelem tiltását az utóbbihoz.

Az Economist végül felidézte, hogy Navracsics Tibor felkérte az Európa Tanács Velencei Bizottságát, hogy alkosson véleményt a szövegről, amely azonban azt válaszolta, hogy a törvény nem segíti az átláthatóságot, nem történt meg a szükséges társadalmi egyeztetés, illetve nem hagytak elég időt a megtárgyalására. "Ennek ellenére a Fidesz gyorsan át kívánja vinni az alkotmányt" - fejezte be a cikket a szerzője.