Zsúfoltság miatt akadt el a miskolci kórházban szétvert lift

Vágólapra másolva!
Orvosa szerint nagyon súlyos, életveszélyes állapotban van az a rendőr, aki szerdán főbe lőtte magát pisztolyával, miután autójával balesetet szenvedett Borsodban. A férfi állapotát orvosa szerint nem rontotta, hogy a kórházba szállítás közben beszorult a liftbe. Tűzoltók mentették ki, de a kórház vezetője szerint nem kellett volna szétfeszíteniük a liftet, amely azért akadt el, mert túl sokan szálltak be egyszerre.
Vágólapra másolva!

Továbbra is válságos, életveszélyes állapotban van az a fiatal borsodi rendőr, aki szerdán fejbe lőtte magát pisztolyával, miután közúti balesetet szenvedett. Csókay András, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház neurológus főorvosa az [origo]-nak azt mondta, hogy a férfi koponyáján áthatoló golyó súlyos károkat okozott az élethez szükséges agyterületeken, és kiterjedt agyelhalást tapasztaltak nála. Bár közvetlenül a lövés után nem alakult ki nagy vérzés a fejében, a 22 éves fiatalember állapota az orvos szerint kritikus, és komoly terápiás lépéseket nem is tudnak tenni az érdekében.

A szendrői rendőrőrs szabadnapos őrmesterét előző nap vitték kórházba mentőhelikopterrel, miután autójával felborult a Szuhogy és Szendrő közötti úton, majd a baleset után fejbe lőtte magát. A férfi ellátását a kórházba érkezés után egy időre az hátráltatta, hogy elakadt az őt szállító lift, amelyből végül a miskolci tűzoltók szabadították ki a sérültet. "Nyilvánvaló, hogy egy válságos állapotban lévő sérült számára bármilyen késedelem rossz, de itt szerencsére a lift elakadása végül nem okozott további károsodást" - mondta a sérültet kezelő Csókay András.

A rendőr öngyilkossági kísérletének körülményeit a rendőrség közigazgatási eljárás keretében vizsgálja. Csókay az [origo]-nak azt mondta, hogy a hozzátartókkal való egyeztetés alapján nem tudott meg semmi olyan információt, amely az öngyilkossági kísérletet indokolhatta volna. "Nagyon kedves, rendes családja van. Itt talán inkább valami hirtelen skizoid reakcióról lehet szó" - mondta.

"Nincs mérlegelési lehetőség"

A lift elakadása komoly vitát kavart, a liftben ugyanis a tűzoltók jelentős károkat okoztak a mentés közben. Amikor a lift elakadt, a kórház karbantartóit és a miskolci tűzoltókat is riasztották, de a tűzoltók hamarabb értek a helyszínre. Nekik azonban nem volt a speciális betegszállító lifthez tartozó nyitókulcsuk, amellyel "roncsolásmentesen" ki lehetett nyitni a fülkét - mondta az [origo]-nak Bódi Zoltán, a tűzoltóság szóvivője. "Mivel a kórházi személyzet megerősítette, hogy a liftben rekedt, válságos állapotú személy életveszélyben van, a rendelkezésre álló eszközökkel felfeszítettük az ajtót" - tette hozzá.

Bódi szerint kénytelenek voltak feltépni a liftajtót, mert a kórház szakemberei szerinte csak negyed órával később érkeztek volna meg. "A tűzoltóknak ilyen válsághelyzetben nincs mérlegelési lehetőségük, nem kockáztathatjuk, hogy a késlekedés miatt a sérült esetleg meghaljon" - mondta. "A gépkocsiba szorult embereknél sem mérlegeljük, hogy mekkora anyagi kárral jár, ha levágjuk az ajtót vagy a kocsi tetejét: Az is ugyanilyen mentésnek minsősül, és ilyenkor azonnal kell cselekednünk".

Bódi szerint a tűzoltóság egy héten több hasonló mentést is végez, bár azok közül nem mindegyik liftekben történik. A tűzoltók szerinte fel van készülve a középmagas miskolci épületekben található liftaknák nyitásához, de a kórház liftje nem volt szabványos, ezért kellett felfeszíteni.

"Egy rosszalló levelet fogok írni"

A tűzoltók akcióját utóbb keményen kritizálta a kórház főigazgató főorvosa, Csiba Gábor, aki szerint a lift felfeszítése elkerülhető lett volna, ha a tűzoltók jobban kommunikálnak, és rákérdeznek a kórháznál, hogy szükség van-e rájuk. "Abban igazuk van, hogy sietni kell, mert a beteg ügye a legfontosabb, de ha felhívták volna a kórházat, akkor megtudták volna, hogy pár perc alatt mi is elhárítjuk a problémát" - mondta az [origo]-nak. A tűzoltókat nem a kórház, hanem a rendőrség hívta ki, Csiba szerint ezért nem tudtak arról, hogy már érkezik a kórház szakembere is.

A főigazgató szerint nem igaz, hogy a tűzoltók nélkül 15 percet kellett volna várnia a sérültnek a liftben: "A műszaki elhárítónk pontosan abban a pillanatban ért oda, amikor a tűzoltók felfeszítették a liftet" - mondta. "Ők voltak a gyorsaság, mi lettünk volna a szakszerűség" - tette hozzá. A tűzoltók akciója miatt Csiba szerint 300 ezer és 1,5 millió forint körüli kár keletkezett: "A lift javítható, nincs szétrobbantva, de jelenleg használhatatlan" - mondta.

A kórház vezetője korábban még 3 millió forintos kárról beszélt, és úgy fogalmazott, hogy a tűzoltók "szétverték a liftet". A tűzoltóság szerint ez a megfogalmazás túlzás, Bódi Zoltán az [origo]-nak azt mondta, hogy a felfeszítés miatt csupán az egyik liftajtó szárnyáról vált le a lemezborítás. A kórház vezetője azonban ezt sem tartja elfogadhatónak, különösen azért, mert a tűzoltóság szerinte semmilyen írásos nyomát nem hagyta annak, hogy ők feszítették fel a liftet. "Most megvárom, hogy pontosan mekkora a kár, és hogy mit tud tenni a biztosító, de az biztos, hogy legalább egy rosszalló levelet fogok írni az ügy miatt a tűzoltóságnak" - mondta Csiba.

Az esetért a főigazgató ugyanakkor nem csak a tűzoltókat hibáztatja, szerinte a sérült rendőr hozzátartozóinak is része volt a dologban. A lift ugyanis azért akadt el, mert túlterhelték: nem csak az orvosi kísérők, de a sérült hozzátartozói is beszálltak, és 10 centiméter megtétele után a kabin elakadt - magyarázta. "Nem kellett volna annyinak beszállni, a hozzátartozók kicsit maguknak okozták a bajt" - mondta a főigazgató.