Belenyugodott a KDNP a kritizált fideszes módosító javaslatba

Vágólapra másolva!
Támogatni fogja a KDNP az alaptörvény tervezetéhez benyújtott fideszes módosító javaslatot, amely szerint a nyugdíjkorhatárt elérő bírák nem dolgozhatnak tovább - közölte KDNP-s forrásokra hivatkozva az MTI. Csütörtökön konfliktust okozott a koalíción belül a javaslat, akkor ugyanis bírálta a KDNP.
Vágólapra másolva!

Támogatást kaphatnak a bírói jogviszony korhatáráról szóló, az alaptörvény-tervezethez benyújtott módosító indítványok a hétfői parlamenti szavazáson - tudta meg az MTI kereszténydemokrata forrásból.

Az MTI úgy tudja, hogy az egyeztetések eredményeként a KDNP-frakció nagy része támogatja majd a bírák életkoráról szóló javaslatot, a Fidesz pedig megszavazza a KDNP önálló javaslatát, amely a tanítás szabadságáról szól.

Az alkotmányügyi bizottság csütörtöki ülésén még megosztottak voltak a képviselők abban, hogy a nyugdíjkorhatárt elérő bírák nem dolgozhatnak tovább. Az ülésen kizárólag fideszes tagok támogatásával döntött a testület a javaslat támogatása mellett.

A javaslat ellen szavazó kereszténydemokrata Rubovszky György az ülésen azzal érvelt a - bíráknál jelenleg a 70. életévhez kötött - felső korhatár leszállítása ellen, hogy az új alaptörvény hatályba lépéséig már csak valamivel több, mint fél év van hátra, ami elfogadhatatlanul kevés idő a felkészülésre, ráadásul a 19 megyei bírósági elnökből 12-en, az ítélőtáblák elnökei közül pedig ketten kényszerülnének emiatt nyugdíjba vonulni.

Rubovszky bejelentette, hogy külön szavazást kérnek majd a javaslatról, amelyet szerinte a KDNP-frakció jelentős része jelenlegi formájában nem fog megszavazni. Az MTI úgy tudja, hogy végül a KDNP nem kéri ki külön szavazásra a javaslatot, a képviselőcsoport nagy része pedig támogatni fogja.

Kormánypárti politikusok az MTI-nek azt mondták, hogy a Fidesz-frakció várhatóan támogatja majd a tanítás szabadságáról szóló kereszténydemokrata javaslatot. Ebben az áll, hogy Magyarország védi a tudományos és művészeti élet szabadságát, a tanulás és - a közoktatási törvényben meghatározott keretek között - a tanítás szabadságát.