"Egész Európa itt van" - Tízezrek a szakszervezeti tüntetésen

Vágólapra másolva!
Tüntetést tartott szombat délután több magyar és európai szakszervezeti szövetség az európai megszorítások ellen. A demonstrációt azért Budapesten rendezték, mert jelenleg Magyarország az EU soros elnöke, szombaton pedig Budapesten tanácskoztak az EU pénzügyminiszterei. A tüntetésen több mint tízezren vesznek részt.
Vágólapra másolva!

Több mint tízezer ember tüntet szombaton a budapesti Andrássy úton a magyar és európai szakszervezeti szövetségek által szervezett demonstráción az európai megszorítások ellen, az úgynevezett szociális Európáért. A demonstrációt azért Budapesten rendezték, mert jelenleg Magyarország az Európai Unió soros elnöke, szombaton pedig Budapesten tanácskoztak az EU pénzügyminiszterei.

A tüntetők az [origo] tudósítója szerint teljesen megtöltötték az Andrássy út Hősök tere és az Oktogon közti szakaszát. A szervezők szerint mintegy negyvenezren vesznek részt a rendezvényen, a rendőrség mindössze annyit közölt, hogy "igen nagyszabású, többezres tömeg részvételével zajló európai rendezvényről van szó". A Budapesti Rendőr-főkapitányság az MTI-nek azt mondta: ennek megfelelően nagy létszámú a rendőri jelenlét is.

A különböző szakszervezetek karneváli hangulatban, egyforma mellényben és zászlókkal vonulnak végig az Andrássy úton, az osztrák szakszervezetek csoportját például szambazenekar vezette fel. A különböző csoportok performanszokkal próbálták felhívni magukra a figyelmet. Egy kisebb belga csoport előadásában Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök arcképét viselő szereplők korbáccsal ütötték a német munkásokat, francia parasztokat és angol diákokat szimbolizáló embereket, majd azok fellázadtak, és megkergették a francia és a német vezetőt.

A tüntetés megnövelte a környékbeli kávézók és boltok forgalmát, némelyik helyiségben több percet is kellett várni a mellékhelységre. Az egyik Andrássy úti kávézóban az [origo] munkatársának osztrák szakszervezeti aktivisták azt mondták: "egész Európa itt van", hogy kiszámítható béreket és szociális jogokat követeljen. Elfogadhatatlannak tartják ugyanis, hogy a gazdasági válságra hivatkozva az EU összes országában csökkentik a béreket, illetve hogy a megszerzett szociális jogokat el akarják venni a munkavállalóktól.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Sarkozy és Merkel a munkavállalókat ostorozza - további képekért kattintson a fotóra!

A tüntetők az Oktogon felé vonultak, ott hangzottak el a szakszervezeti vezetők beszédei. A tömeg azonban - az [origo] helyszíni tudósítója szerint - olyan nagy volt, hogy az Andrássy úton feltorlódtak, és csak lassan jutnak el a Nagykörúthoz. A tömeg a Hősök teréről indult el fél 2 után, fél 4 körül azonban már sokan elindultak visszafelé a szervizutakon.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke szerint azért jöttek ide, hogy tiltakozzanak a kormány "munkavállalókat nyomorító" intézkedései ellen. Kuti László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke szerint a kormány intézkedései, különösen az iskolakötelezettség korhatárának leszállítása veszélyezteti a jövő nemzedékeket.


Video-összeállítás a tüntetésről

Gaskó István, a LIGA, illetve a korábban több sztrájkot is szervező Vasutasok Demokratikus Szakszervezete elnöke arról beszélt, hogy Orbán Viktor kijelentéseivel szemben a munkavállalókat nem a miniszterelnök, hanem ők, a szakszervezetek képviselik. Szerinte, ha a magyar kormány nem változtat kormányzási stílusán, akkor nagyon sokat fognak még velük találkozni.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke szerint a rendezvényen megjelent tömeg azt bizonyítja, hogy nem lehet megkerülni a magyar munkavállalókat és a szakszervezeteket. "Tömeg vagyunk, és erős európai mozgalom részeként vagyunk itt" - mondta.